ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Z kontejnerů zloději vybírají tuny papíru, kradou bezdomovci i skupinky

  • 27
K výkupu do sběren a v zimě i do kotle. Kontejnery na papír jsou cílem zlodějů, ročně ukradnou stovky kilogramů. Města v Moravskoslezském kraji kvůli tomu přicházejí o peníze. Ve většině případů jsou na vině sociálně slabí lidé, ovšem objevují se i organizované skupiny.

Stovky tun papíru z modrých sběrných nádob na tříděný odpad v Opavě ročně skončí v rukou zlodějů. Slezská metropole se potýká s vybíráním kontejnerů v masivním měřítku. Problém trápí i další města.

„Zloději papíru nakradou tolik, že to sráží dolů celková čísla vytříděného odpadu. V Opavě to odhadujeme na přibližně 500 tun papíru ročně,“ uvedl provozně technický náměstek Technických služeb Opava Martin Girášek.

Někdy papír berou lidé bez domova, naberou menší množství a jdou si za něj do sběrny pro drobné. Objevují se však i organizované skupiny, které ke kontejnerovým stáním přijíždějí s vozíky a kradou ve velkém.

„Přitom jakýkoli odpad odložený do kontejneru se stává majetkem příslušného města. A tedy vybíraní kontejnerů jednotlivými občany či skupinami je krádeží,“ konstatoval Girášek.

Vymáhání pokut je často neúspěšné

Stejný problém dlouhodobě řeší i Bruntál. „Zaznamenáváme několik případů krádeží za týden, případně za měsíc. Tyto přestupky řeší městská policie,“ uvedl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Strážníci přistiženému buď uloží pokutu na místě, nebo případ předají správnímu orgánu. Výše pokuty se může pohybovat od stokorun i přes tisíc korun plus úhrada nákladů spojených se správním řízením.

Vymáhání ale není snadné. „Jde o sociálně slabé a uložení pokuty nemá žádný vliv na jejich další jednání. Pokutu nezaplatí a případná exekuce jim nemá co vzít. Spíše se snažíme je od kontejnerů vyhánět,“ uvedl ředitel městské policie ve Frýdku-Místku Ivo Kališ.

Papír častěji mizí v topné sezoně

Dodal, že i oznámení o vybírání nádob na papír jsou vzácná. „Papír se vykrádá nejčastěji, dělají to ale většinou v brzkých ranních hodinách, ještě za tmy. Oznámení máme spíše u kontejnerů na elektro, že tam někdo leze. Letos už několikrát,“ řekl.

Za kilogram papíru si lidé přijdou v průměru na korunu, u vytříděných novin a časopisů i na dvojnásobek. Jakýkoliv růst výkupních cen hraje roli i v četnosti krádeží. Význam má někde i roční období. Například v Raduni na Opavsku lidé vybírají papír z kontejnerů během zimy.

„Máme rozdíl v plnosti kontejnerů v létě a v zimě. Teď dochází i ke krádežím, jde o jednotlivce,“ řekl starosta Přemysl Schindler s tím, že to zřejmě souvisí se začátkem topné sezony. Jedno ze stanovišť již má obec pod dohledem kamer.