Dvě koťata krátkouchá se v Zoo Olomouc narodila 30. června a nyní si prošla...

Dvě koťata krátkouchá se v Zoo Olomouc narodila 30. června a nyní si prošla prvním odčervením. | foto: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo sčítá zvířata, zapojit se mohou i návštěvníci

  • 3
Pracovníci zoologické zahrady na Svatém Kopečku budou až do března počítat své obyvatele. Akce pojmenovaná jako Zooinventura znamená pravidelnou inventarizaci. Pomoci v tom mohou až do 10. března také návštěvníci.

Cílem sčítání je zjistit přesný počet zvířat v zoo. „Práci sčítacích komisařů si mohou až do 10. března vyzkoušet i návštěvníci. V těchto zimních měsících se tradiční Zooinventurou baví téměř všichni příchozí. Počítejte tak, ať se vaše a naše čísla shodují, abychom nenabyli dojmu, že nám některé ze zvířat zahradu opustilo, nebo do ní potajmu přišlo,“ uvedl Pavel Javůrek z marketingového oddělení zoo.

Aby se zájemci tohoto úkolu zhostili se ctí, musí oprášit základní znalost matematiky, mít dobrý odhad a také štěstí.

„Zvířata totiž neposedí, neodpoví a samotné sčítání tak nemusí být úplná legrace. V rámci Zooinventury necháváme počítat ta zvířata, která jsou spočitatelná pouhopouhým pohledem. Speciálně u kotulů, kteří jsou značně prchliví, přejeme, ať se sčítací komisaři doberou správných odpovědí,“ poznamenala mluvčí zahrady Iveta Gronská.

„Na návštěvníky se těší i zvířecí domácnost, v níž jednotliví členové v rámci svého biorytmu den prospí, jsou k vidění, ale většinou leží všichni na sobě, což může práci ztížit,“ dodala.

Lidé, kteří se chtějí do sčítání zapojit, si na pokladně zoo vyzvednou hlasovací lístek Zooinventury. „Na něm budou veškeré potřebné údaje a soutěžní otázky. Při odchodu ze zoo jej nezapomeňte odevzdat do boxu u východu,“ pobídla mluvčí.

„Zajímavé ceny pro nejpřesnější komisaře nemohou chybět,“ doplnila.

27. května 2021