Nálož na auto v Přerově nastražil recidivista, výbušninu zkoumají experti

  • 67
Z pondělního výbuchu nástražného systému na prázdném autě v Sušilově ulici v Přerově je podle policie podezřelý 38letý muž. „Jde o recidivistu trestaného za majetkovou i násilnou činnost,“ uvedli.

Policisté muže zadrželi v Přerově několik hodin po útoku. „Obviněný je muž ve věku 38 let, nejde o cizince. Za obecné ohrožení mu nyní hrozí tři až osm let ve vězení,“ uvedl na tiskové konferenci Radovan Vojta, náměstek olomouckého ředitele Policie České republiky pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Motiv jednání pachatele policie nesdělila. Náměstek ředitele pouze řekl, že úzký vztah k majiteli vozu vyšetřovatelé nezjistili. 

Při dopadení pachatele kriminalisté odkryli i jeho další trestnou činnost, které se dopustil před pondělním útokem.

Podle Radovana Vojty policisté muže obvinili z pěti trestných činů. „V minulosti byl trestán. Kriminalisté mu přisuzují dalších pět trestných činů z posledních tří měsíců vůči deseti lidem, kteří se však navzájem neznají,“ doplnil náměstek.

Policisté a státní zástupce podali návrh na uvalení vazby. „Hrozilo pokračování trestné činnosti. Výbušnou směs nyní zkoumají experti. Z taktických důvodů nemohu mluvit o motivech, složení a kvalitě výbušného systému, nebo zda se muž přiznal. Věnujeme tomu velkou pozornost, výbuchy se nemohou stávat,“ poznamenal.

Muž je obviněn také z porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a z neoprávněného užívání cizí věci.

Kovové střepiny letěly ulicí

V Přerově explodovala bomba nastražená na dodávce v pondělí v 19:40. Exploze nikoho nezranila, kovové úlomky se však rozlétly celou ulicí a zasáhly například i budovu nedalekého dětského domova.

Výbuch likvidovali také hasiči a kromě nich na místo vyjeli i policisté, kteří  přivolali pyrotechniky a také služebního psovoda se psem.

„Pyrotechnici zjistili, že na vůz byl umístěn nástražný výbušný systém,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Auto patřilo přerovské firmě Jankusport, která prodává kola, lyže a  sportovní vybavení.

Výbuch naštěstí nikoho nezranil, majitel firmy Jaroslav Janků je ovšem z celé události otřesený.

„Do konce života se budu ohlížet, bát se, když budu sedat do auta. Nikdo netuší, jak se cítím, možná jen ti, kteří se s tím setkali. Jsem normální chlap, který chodí do práce, dřu od rána do večera, všechno jsem věnoval firmě, vybudoval jsem to z ničeho,“ řekl s tím, že neví, kdo je pachatel a zda si jeho dodávku vybral náhodou, nebo záměrně.

Janků dále uvedl, že nemá v osobním životě ani v podnikání žádné nepřátele.

„Byl jsem v blbou dobu na blbém místě, nebo máme moc pěkné auto, které bylo teprve čtyři měsíce staré? Ve čtvrtek minulý týden jsem ho nechal polepit, zaplatil jsem třicet tisíc za reklamu, a teď je zničené. Kdo mi ale zaplatí ty nervy?“ řekl.

Poničený automobil je nyní v servisu, kde ho má prohlédnout likvidátor pojišťovny. „Má rozhodnout, zda ho budou opravovat, anebo bude na totálku, ale já to auto nechci. Byla tam puma! Kdo má zkušenost s autem, ve kterém byla bomba? Po dopravní nehodě se auto spraví, nebo odepíše, ale tady byla tlaková vlna tak velká, že byla slyšet na tři kilometry daleko,“ dodal.

,