Diskuze

Umělci odmítají stagnaci. V galerii NoD vzniká archiv jedné karantény

Karanténa jako výzva, karanténa jako zdroj umělecké inspirace. Kurátor Pavel Kubesa přišel s koncepcí výstavy, která se stane pomyslným archivem dní zasažených omezením volného pohybu osob i uzavřením kulturních institucí. Domovem projektu DIVOCe! jsou prostory pražské Galerie NoD v Dlouhé ulici.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stalo se (ne)dobrým zvykem, že kurátoři ovlivňují výstavy nad rámec své role kurátora a umělci pak jejich záměru de-facto hrají druhé housle. Tady ale je koncepce naopak natolik volná, že neumožňuje udržet kvalitativní rámec a důsledkem zmiňované ,,řetězové reakce,, je artificiální pelmel.

Vnímám výstavu jako další pokus o to, z nastalé pandemické situace vytěžit za každou cenu pro sebe maximum pozornosti. Ovšem tak jako i v případě Trafo galerie, je to i zde na úkor kvality uměleckých artefaktů nebo instalací chcete-li. Vystavená jména se možná v některých případech neznala osobně, nicméně tvoří i tak velmi si navzájem vyhovující celek, striktně konceptuálně orientovaných tvůrců, jejichž díla již v minulosti byla v galerii k vidění (Jan Pfeiffer např.)

Kurátor Pavel Kubesa, který kdysi dělal výstavy pro nejkomerčnější a snadno stravitelné výtvarníky naší scény (Pasta Oner, M. Krajc) se nyní obrací k umělcům, co nejsou sice pro běžné obecenstvo, ale které pochybný ART index J&T banky uvádí jako ty ,,správné."

Doufejme tedy, že nám budoucnost přinese kromě planých pandemických výkřiků(výstav) i nějaké expozice dobrého umění, které se zabývá hlubší podstatou lidského bytí a bude mít tedy trvalejší hodnotu.

0 0
možnosti

J27i78ř13í 24F36o12g20e22l

28. 4. 2020 8:30

Prosím o nápovědu.

Můžete mi vysvětlit co je na těch exponátech uměleckého či kulturního aby to stálo za návštěvu?

1 0
možnosti
Foto

Pane Fogele, snad Vám to prozradí autorka tohoto článku popř. autor koncepce výstavy pan Kubesa.

0 0
možnosti