Zdeněk Srstka, Jaroslava Hanušová, Jiří Korn, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser v...

Zdeněk Srstka, Jaroslava Hanušová, Jiří Korn, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser v pořadu Možná přijde i kouzelník (1982) | foto: © Česká televize

PRVNÍ DOJMY: Silvestrovská televize uznala, že líp je divákům v posteli

  • 258
Má čtyři nohy a je nejlepším přítelem člověka; kdo je to? Kdepak pes, přece postel. Nic nemohlo přiznat unavenou marnost silvestrovské televize výstižněji než krotká anekdota ze svátečních Zázraků přírody.

Prospat 31. prosinec je ideální volba. I kdyby náhodou v poslední den roku nastal konec světa, z televize se to našinec stejně nedozví, protože stanice vesměs předkládají pouze ukrutně veselé zprávy, sestřihy omylů, přeřeknutí a trapasů roku. Tady se zmetky nevyhazují, nýbrž schraňují pro bilanci.

Bilance a sestřih jsou vůbec hlavními průvodci večera od dob, kdy televize začaly spořit, přešívat, amortizovat. Běžné vydání Zázraků přírody opět v závěru shrnulo celoroční experimenty. Silvestrovská hodina dějepisu, to byl prostý výběr zábavy třicetiletí v ČT a Tvoje tvář má známý hlas přinesla pro změnu průlet šesti ročníky soutěže Novy s křečovitým rámováním.

Spolehlivý standard, pouze slavnostně načechraný konfetami, odvedla Prima Partička třeba s přesnou parodií odborných rozborů sportovních zápasů včetně kroužkování klíčových okamžiků, přenesených do hospodských přeborů: „Já vám tu situaci vrátím, míchání, to je taková bolístka českého chlastání.“

Spolehlivost je rovněž znakem Karla Šípa, jehož Všechnopárty si hlídá vkus bez ohledu na datum v kalendáři a hosty volí podle vrozené osobitosti bez ohledu na jejich momentální příslušnost k televizní stáji - což kouzelně předvedl Milan Šteindler s propagací svého internetového seriálu.

Ale to všechno se dávno ví. Široko daleko se nevynořil ani jeden nový nápad, ani jediná originální záminka, proč se bavit právě tady a teď. Tedy s výjimkou estrády TV Barrandov, televize jednoho muže čili Jaromíra Soukupa, jenž na úvod prohlásil, že styl českého humoru se rychle změnil z milého v nenávistný, „takže jsem zakázal pro dnešní večer politiku, která vyvolává zlobu“.

Což by byl právě od Soukupa bezděčný vtip roku, kdyby se vzápětí nedostavil ubohý kabaret s imitátory, anekdotami o slipech a Milošem Knorem s nejdelším sólovým výstupem v dějinách žánru stand up, v němž setřel  konkurenční stanice včetně vypípaných nechutností.

Zlatá politika - a postel.

Líbil se vám silvestrovský televizní program?

celkem hlasů: 12211

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 7. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

ne
ne 7492
TV jsme nesledovali
TV jsme nesledovali 4353
ano
ano 366