Moderátor Václav Moravec

Moderátor Václav Moravec | foto: Petr Topič, MAFRA

Thálie moderuje Moravec. Dodá zajímavá témata, slibuje si Herecká asociace

  • 18
Ještě jedno překvapivé jméno doprovodilo vyhlášení nominací na Ceny Thálie, které budou předány 24. března. Slavnostní ceremonií totiž jako moderátor provede Václav Moravec. Herecká asociace chce o slavnostním večeru akcentovat výročí české státnosti.

Jméno Václava Moravce, kterého diváci spojují především s politickými debatami, zní v kontextu divadelních Thálií skutečně překvapivě. „Je to profesionální moderátor. K pětadvacátému výročí chceme vsadit na jistotu,“ vysvětlil volbu prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. 

„Vůbec to nespojuji s politikou či jeho situací v České televizi, to mne vůbec nezajímá,“ pokračoval Kepka v narážce na spekulace, jež rozvířila Moravcova neúčast v ostře sledované televizní debatě před druhým kolem prezidentských voleb. „Navíc je to člověk, který se vyzná i v sociálních otázkách. Jistě přinese zajímavá témata v těch spojovacích textech směrem k postavení herců, postavení divadel,“ uvažuje Kepka, který sám několik ročníků slavnostního večera v historické budově Národního divadla režíroval.

„Budeme chtít akcentovat téma stého výročí republiky. Myslím, že divadlo pro české i slovenské země hodně znamenalo,“ přiblížil Kepka téma večera a podotkl, že Česká republika je zemí s největším počtem divadel se stálým souborem na počet obyvatel. „To jsou společenské otázky, které může Václav Moravec z pozice filozofa a sociologa, jak ho mimo jiné vnímám, postihnout,“ pokračuje prezident asociace. „Chtěli bychom divadlo povýšit na společenský česko-slovenský fenomén,“ dodává Kepka. K podpoření česko-slovenského ducha asociace pozvala několik významných hostů ze Slovenska, kteří budou ceny předávat. Režijně pak má letošní předávání na starost nitranský rodák Roman Petrenko.

Moravec již zkušenost s uváděním kulturních cen má, v roce 2014 moderoval předávání Cen české filmové kritiky. Thálie však dosud uváděli výlučně lidé spojení s divadelním světem. V loňském roce to bylo herecké duo Taťjana Medvecká a Jan Cina, několik předchozích ročníků pak bylo spjato s režisérem Antonínem Procházkou. Václav Moravec na přímý dotaz iDNES.cz nereagoval.