Diskuze

Aféra v opeře: nahé prostitutky a násilí

Nejnovější provedení Mozartova díla Únos ze Serailu v berlínské Komické opeře se divákům nelíbilo. Při premiéře inscenace hemžící se nahými prostitutkami, drogami a sadistickými scénami pískali. Sponzoři dokonce pohrozili divadlu, že mu vypovědí dotace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vaclav Hanus

14. 7. 2004 14:00
souhlasim s Thomasem Flerlem
Ze se nelibi panum z predstavenstev a spravnich rad prumyslovych gigantu a jinych papalasu high society, ze nekdo ztvarnuje svet takovy jaky ve skutecnosti je, se ani nedivim. Nedivim se ani nastrcenym loutkam - manazerum divadel, ktere jsou udrzovany na ¨sponzorskych davkach¨ od techto manapolu. Potrebuji udrzovat jistou minimalni miru matrixu pro prosty lid. Kdo by jim v tech fabrikach jinak makal za minimalni mzdu?
0 0
možnosti

jadzia

29. 6. 2004 19:38
nechutnost
Nové nastudování opery ale má i své příznivce. Kulturní zástupce Berlína Thomas Flierl si například myslí, že opera realisticky odráží svět, v němž žijeme.
videla jsem ukazky, je to nechutnost. sice nemam o nasem svete nejake iluze, ale tohle je opravdu silne sokujici a s realnym svetem to nema co dohromady. nevim, kde a s kym a jak zije thomas flierl, ale asi to bude drogova scena na frakfurtskem nadrazi, kdyz mu ta inscenace pripada normalni
0 0
možnosti

Vaclav Hanus

14. 7. 2004 14:04
Re: timto sokem mozna chteli..
...umelci poukazat, ze klasicka kultura ve sve puvodni podobe zkomira. Protoze radovy divak na ni rezignuje, protoze ma na vyber - bud bude konzumovat klulturu, a nebo si kupi byt, kde bude moci zalozit rodinu. Oboji nelze. A tim padem se kultura stava vysoce neprirozenou a umelou, protoze zavisi vylucne na sponzorskcyh darech prumyslovych gigantu. A tito ji tim padem tak pouzivaji jako nastroj ovlivnovani. Myslim, ze umeloci se radi vyjadruji expresivne, nebo dokonce sokem.
0 0
možnosti

homberg_cz

29. 6. 2004 19:21
V ND bez problemu
No, myslim, ze pokud by se tato opera v Nemecku nemohla dale hrat, pan reditel ND Dvorak ji jiste rad prebere a uvede ve "sve" zlate kaplicce. Tato inscenace by presne zapadla do jeho stylu. Jen by musel prevzit autorstvi sceny, aby z toho taky neco mel...
0 0
možnosti

nadase

29. 6. 2004 15:42
Potrefená husa
"Je to plné sexu a násilí, a to je naprosto nepřijatelné. Jakmile začali na jevišti masakrovat prostitutky, musel jsem odejít," sdělil poradce ředitele spoelčnosti DaimlerChrysler Matthias Kleinert v rozhovoru pro list Bild - asi mu jich bylo líto (možná je jejich častým klientem ... )
0 0
možnosti

René, já a Rudolf

14. 7. 2004 12:40
Re:
hmm, "v rozhovoru pro list Bild" - tak to musi byt vazne zajimave dilko, kdyz se o to zajima i bulvar...
0 0
možnosti