ilustrační snímek | foto: Petr Ježek, MF DNES

Město Chodov chce otevřít technické lyceum, o jeho absolventy bude zájem

  • 0
Technické lyceum založí ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou a SUAS GROUP město Chodov na Sokolovsku. Jejich zástupci společně podepsali memorandum o spolupráci. Výuka má začít ve školním roce 2026/2027. Lyceum mají po dokončení opouštět studenti technických oborů, kterých je v regionu nedostatek.

„V Chodově nemůže chybět střední škola, 30 let tu byla,“ řekl starosta Patrik Pizinger. Gymnázium se ale neosvědčilo, proto doufá, že technické lyceum bude úspěšné. Nové školy se ujme město, půjde tak o druhou střední školu v kraji zřizovanou městem. Další je v Kraslicích, ostatní školy patří kraji. „Lyceum nabídne kvalitní vzdělání a zaměstnavatelé získají kvalitní pracovníky,“ uvedl Pizinger.

Škola se zaměří na výchovu odborníků pro dnes žádané obory, jako je energetika, strojírenství nebo IT. Ve škole se má propojit kvalitní středoškolské vzdělávání s praxí ve firmách, vysoké školy pak zajistí odbornost. Mluví se o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou nebo se Západočeskou univerzitou, fakultou strojírenství.

Starosta je ohledně vzniku školy optimistou. „Kvalitní projekt přitáhne i kvalitní pedagogy. S odbornou veřejností jsme záměr konzultovali a pedagogové se nám sami ozývají, že o takto připravený projekt mají zájem,“ podotkl Pizinger. Na zřízení školy čekají také zaměstnavatelé. Největším z nich je Sokolovská uhelná, která v tomto období prochází transformací.

Šance i pro studenty z jiných krajů

„Vzhledem k vysokému průměrnému věku našich pracovníků budeme na praktické výuce rádi participovat,“ uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS Group. V současné době firma potřebuje desítky lidí s technickým vzděláním, do několika let ale půjde spíše o stovky pracovníků.

„Pro naše transformační cíle je tato spolupráce velmi důležitá. Jsme rádi, že se k zřízení technické školy postavilo město Chodov čelem. Budeme se podílet na tvorbě odvětvových oborů, které budou reflektovat nové trendy,“ dodal Pavel Tomek. Navíc pracovníci se vzděláním v energetických oborech najdou práci i ve veřejné správě.

„Vzhledem k počtu fotovoltaik na střechách budeme potřebovat pět nebo šest lidí, kteří se o ně budou starat. A podobně to bude vypadat i jinde,“ dodal Pizinger.

Chodov školu, která má začít s výukou v září 2026, nenaplní. Počítá proto se studenty z Karlovarského kraje i části Ústeckého nebo Středočeského kraje. Zázemí najdou v bývalém gymnáziu a penzionu Harmonie, který město koupilo.

První třída o 20 až 25 studentech zahájí výuku v roce 2026. Studentů bude postupně přibývat, každý ze čtyř ročníků bude mít tři obory, tedy postupně zhruba 300 žáků. Chodov počítá s investicemi ve výši 40 až 50 milionů korun na zřízení lycea. Věří, že se mu podaří získat rovněž dotace z Fondu spravedlivé transformace.

10. listopadu 2022