Přehrada Skalka v Chebu zamrzla letos do čistého ledu. Ten láká bruslaře i...

Přehrada Skalka v Chebu zamrzla letos do čistého ledu. Ten láká bruslaře i chodce. Odborníci však varují, že nelze bez rozmyslu vstupovat na všechny zamrzlé vodní plochy. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Pozor na proudící vodu, varují před vstupem na led správci povodí

  • 6
Zamrzlé rybníky a nádrže po několika mrazivých dnech lákají k bruslení nebo alespoň netradiční procházce. Odborníci však varují, že nejde bez rozmyslu vstupovat na všechny vodní plochy pokryté ledem.

Velké nebezpečí číhá především v korytech řek nebo na přehradách a rybnících, kde dochází ke kolísání hladiny vody.

„Pohyb na zamrzlých rybnících je většinou už v těchto mrazech bezpečný, avšak v místech s proudící vodou je třeba se mít na pozoru,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

„Přesto bych před vstupem do koryt a na vodní plochy důrazně varoval. Není totiž led jako led,“ vysvětlil Svejkovský.

Podle něj skrývají zamrzlá koryta řek hned několik nebezpečí.

„Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která v některých místech může led významně zeslabovat. Také je zde nebezpečí vzniku takzvaného ledochodu, kdy se člověk během okamžiku může ocitnout pod ledovými krami. Přirovnal bych to k lavině, není z něj úniku. K nepředvídatelnému pohybu ledu přitom dochází často i na horních tocích řek a při teplotách kolem minus deseti stupňů Celsia,“ popsal Svejkovský.

Uvedl, že nebezpečí číhá i na přehradách. „I když je led relativně silný, často dochází k pohybu hladiny, a ledová vrstva pak může viset ve vzduchu. Unese pak mnohem méně, než když leží na vodní hladině. Prolomení ledu je nečekaně rychlé a ohrožení života o to větší. I zde je nejlepší prevence,“ řekl Svejkovský.

Doplnil, že v souvislosti s oteplením, které se očekává koncem týdne, dojde ke změknutí ledu a jeho uvolňování. Také to může podle jeho slov představovat pro lidi, kteří by na led vstupovali, další nebezpečí.