(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Karlovarští astronomové čekají kvůli zatmění Měsíce nával na hvězdárně

  • 0
Karlovarská hvězdárna pořádá kvůli zatmění akci na jeho pozorování. Počty rezervací se blíží stovce. Astronomové doporučují přijít včas.

„Zatmění začíná ještě předtím, než vyjde Měsíc. To částečné bude už ve 20.24 hodin. Ve 21.30 začíná samotné zatmění. Pokud lidé chtějí vidět pohyb a změny, tak je nutné vnímat už částečné zatmění,“ uvedl ředitel karlovarské hvězdárny Františka Krejčího Miroslav Spurný.

Během noci mohou lidé postupně dojíždět na hvězdárnu, ale musejí počítat s tím, že viditelnost komplikuje poloha místa.

„Za poslední týden mi volala asi stovka lidí a všichni chtěli rezervaci. Je velmi obtížné jim vyjít vstříc, jsme tady na to jen dva. Budu rád, když zájemci přijdou, ale pro ty, kteří chtějí zatmění vidět, je příjemné si doma vzít triedr a vychutnat si ho v klidu. Poté se mohou přijít zeptat, není problém jim úkaz vysvětlit. Pokud ale přijdou přímo k nám, tak tu budou připravené dalekohledy,“ sdělil Spurný s tím, že hvězdárna má jeden zásadní problém, a to lesy ve svém okolí.

Stín Země i lesa

„Objekt je nízký a my stojíme na terase, která je pod vzrostlými stromy. Měsíc vyjde nad les až někdy ve 22.30, takže těsně před koncem úplného zatmění. Pro nás tento úkaz znamená, že v první polovině budeme lidi muset posílat někam jinam,“ vysvětlil.

Na Měsíci je dnes možné pozorovat ještě jednu zajímavou věc. Odvrácenou stranu.

„On se k nám totiž naklápí v různých částech i tou odvrácenou stranou. Máme tak možnost pozorovat 65 procent měsíčního povrchu místo 50. Díky tomu můžeme vidět krátery z odvrácené strany, které normálně nevidíme. To si myslím je mnohem zajímavější pro lidi, které Měsíc zajímá, protože mohou hledat a stopovat,“ popsal Spurný.

Díky tomu, že se Luna v úplňku ponoří do zemského stínu, naskytne se pozorovatelům jedinečná šance sledovat běžně skryté vesmírné objekty, které zastíní měsíční svit.

Bohatší obloha

„Měsíc během zatmění i obloha kolem něj ztmavne. Na tom je pak krásné, že bude na obloze možné pozorovat mlhoviny, což je za úplňku naprosto neobvyklý jev. Mlhoviny nebo hvězdokupy jsou tak slabé, že za jasné oblohy prakticky mizí, ale tentokrát můžeme tyto objekty hluboké oblohy pozorovat. Jedná se totiž o objekty, které potřebují kontrast oblohy, aby vynikly na pozadí. Proto je na jejich pozorování ideální nov nebo naprosté zatmění,“ vysvětlil Spurný.

Další úplné zatmění nastane v České republice až v lednu 2019, to ale potrvá jen hodinu a dvě minuty. Během této doby bude obklopen hvězdokupami v souhvězdí Raka a Blíženců.