Aleš Kučera koupil usedlost v roce 2003 a neměnil by. Postupně pracuje na rekonstrukci. (23.4.2024) | foto: Jan Havelka

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k návštěvě Hamerského domku. Tuto historickou usedlost s kovárnou na vodní pohon už dvacet let obnovuje Aleš Kučera, který sem přesídlil z Karlových Varů. Do rekonstrukce se z velké části pustil vlastními silami. V budoucnu zde plánuje zřídit interaktivní muzeum historických řemesel.

„Někdy zažívám i veselé historky. Například jeden návštěvník prý jezdil kolem cedule asi tři roky, než se skutečně přijel podívat, co to ten Hamerský domek vlastně je,“ říká s úsměvem majitel usedlosti.

Hamerský domek je trochu utajeným tipem pro návštěvníky okolí Valče. Jak jste toto místo objevil? Napadlo vás hned, že usedlost koupíte?
Objevil jsem ho v podstatě náhodou. Bydlel jsem v Karlových Varech, ale pracovně jsem vyjížděl na různá místa. Jednou jsem měl cestu do Žatce. Zbývala mi ještě chvilka času, a na mapě jsem si všiml, že by zde měla být nějaká nemovitost. Čistě ze zvědavosti a zájmu jsem tedy k Hamerskému domku zajel. Shodou okolností tehdejší majitel chtěl domek prodat a čekal na domluveného zájemce. Ten nakonec nedorazil, ale místo něj jsem přijel já (úsměv). Místo mě okamžitě zaujalo, a tak jsem projevil zájem usedlost koupit. Doma jsme se o všem poradili, zvážili možnosti financování, a před nějakými dvaceti lety, v roce 2003 jsme usedlost koupili.

Jen střech jsme položili tisíc dvě stě metrů čtverečních. Spousta práce se dá udělat obyčejnou pilou, sekerou, člověk nepotřebuje hned motorovku, nebo firmu.

Aleš Kučera

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se