Centrální výtopna v Aši má nový kotel pro případ, že by cena plynu vylétla

  • 0
V centrální kotelně Aš – Hedvábnická jeřáb osazoval nový kotel o hmotnosti přibližně 14 tun. Nové moderní zařízení má vysokou účinnost a umožňuje spalovat plyn i extralehký topný olej. Změna zdroje tepla je přípravou záložní varianty pro případ, že by byla dodávka zemního plynu výrazně omezena nebo by neúměrně vzrostla jeho cena.

„V praxi to znamená, že pokud by došlo k podobné situaci, jakou jsme zažili minulou topnou sezonu, nebudeme závislí pouze na plynu,“ vysvětlil Vojtěch Lapáček, jednatel společnosti Terea Cheb, která kotelnu vlastní a provozuje. Dodávka nového kotle a hořáku bez montáže, nutných úprav v kotelně a bez pomocné technologie olejového hospodářství na pět milionů korun bez DPH.

„Celkem se ale cena přiblíží 10 milionům korun bez DPH,“ upřesnil Lapáček s tím, že v souvislosti s modernizací kotelny ke zvýšení cen tepla nedojde. „Aktuální ceny lze najít na našem webu, budeme se je snažit držet co nejdéle. Na nadcházející topnou sezonu se nám podařilo zajistit patřičný objem plynu, takže cena pro odběratele by měla zůstat stabilní,“ uvedl.

S uložením nového kotle v ašské centrální výtopně musela pomoci těžká technika.

Plus pro životní prostředí

Zmínil rovněž nízkou úroveň emisní zátěže a vysokou účinnost včetně automatizovaného provozu kotle. „To jsou technické aspekty, které pozitivně ovlivňují vliv nového zdroje na životní prostředí,“ poznamenal. Vzhledem k velikosti bude před uvedením do trvalého provozu celé zařízení důkladně prověřeno.

„Budeme simulovat nejrůznější provozní i havarijní stavy za účasti odborného pracovníka Technické inspekce České republiky. Dojde také na autorizované změření hodnoty emisí. Nový kotel bude potom připojený na pult nepřetržitého dálkového dohledu, kam jsou připojena veškerá zařízení, která společnost Terea provozuje,“ dodal jednatel Lapáček.