Sokolovská uhelná - lom Jiří

Sokolovská uhelná - lom Jiří | foto:  Dan Materna, MAFRA

Sokolovsko chce více peněz na přeměnu regionu poznamenaného těžbou uhlí

  • 0
Víc peněz z programu spravedlivé transformace pro Sokolovsko. Tak by se dal shrnout požadavek starosty Sokolova Petra Kubise (ANO) na čerpání prostředků z Evropské unie. Ty jsou určené pro regiony postižené těžbou uhlí. Kubis kvůli tomu jednal s představiteli Evropské komise, ministerstva pro místní rozvoj i dalšími úřady.

„Několikrát jsme upozorňovali hejtmana Petra Kulhánka a krajské radní, že je třeba evropské dotační peníze přednostně směřovat na Sokolovsko. To je nejpostiženější částí regionu a jeho přeměna je nutná a nezbytná. Bohužel k nám prozatím doputoval jen nepatrný zlomek peněz, které kraj na proces transformace získal,“ konstatoval Petr Kubis.

Jeho zájmem je tento poměr změnit. „Je třeba ukázat, že jsme na čerpání peněz připraveni, máme zajímavé projekty a jsme ochotni se na procesu podílet,“ zdůraznil starosta.

„Kraj nerozhoduje o rozdělování peněz. Řídicím orgánem je v případě Fondu spravedlivé transformace ministerstvo životního prostředí,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

„Podplán“ spravedlivé transformace

Apel ze Sokolovska podle Kulhánka ale vedení kraje vnímá. „Pro region jsme získali poměrně dost peněz na přípravu projektů. Chceme, aby se tam dostalo co nejvíce peněz,“ podotkl Kulhánek.

To potvrdil také Patrik Pizinger (Místní), krajský radní a starosta Chodova. „Jednáme podle podepsaného memoranda mezi krajem a obcemi na Sokolovsku,“ podotkl.

Kraj podle Pizingera platí odborný tým, který má vytvořit Sokolovsku jakýsi „podplán“ spravedlivé transformace. „Chceme maximalizovat rozvoj Sokolovska. Ze specifické výzvy jde kolem 400 milionů korun výhradně na obnovu území postiženého těžbou. Příjemci tak jsou obce kolem hnědouhelné pánve přímo dotčené těžbou či zpracováním uhlí,“ doplnil Pizinger.

Rozpočtové období končí v roce 2027

Bylo vytipováno 11 oblastí, které jsou pro Sokolovsko významné. „Jedná se zejména o zlepšení životního prostředí, podporu zaměstnanosti, přechod na nové energetické zdroje, rozvoj bydlení, zdravotnickou péči nebo vzdělávání. Musíme do regionu přilákat mladé a vzdělané lidi a zabránit odlivu těch, kteří se zde narodili a mají k tomuto regionu vazbu,“ dodal starosta Kubis.

Rozpočtové období Fondu spravedlivé transformace končí v roce 2027. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka ovšem Evropská komise chce v podpoře strukturálně postižených regionů pokračovat i po tomto období. Ta by se navíc podle Hladíka v dalším rozpočtovém období mohla týkat i jiných než hnědouhelných regionů.