Jak v obchodě vybrat to nejlepší avokádo a jak ho uskladnit?
? Že je avokádo zralé, poznáte, když ho lehce palcem zmáčknete a slupka se trochu prohne. Nesmí být ale měkké příliš. Pak je uvnitř většinou již přezrálé a místy zahnědlé.
? Avokádo můžete koupit tvrdší a nechat v pokojové teplotě změknout. Nejlepší je zabalit ho do svačinového papíru a dát na mísu s banány. Za pár dní bude perfektní.
? I zralé avokádo několik dní vydrží. Nejlépe v chladu, zabalené v papíru.
? Pokrmy z avokáda zkonzumujte ihned. Vitaminy v něm oxidují a vytrácejí se, pokrm mění barvu.
A nyní se již pojďme pustit do vaření!
Nudlový salát s kuřetem a avokádem
Nudlový salát s výraznou zálivkou je klasika asijské kuchyně. Jemné měkké avokádo v něm bude báječně kontrastovat s křupavou okurkou.
? Čas na přípravu: 35 minut ? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 100?g skleněných nudlí, 600?g kuřecích prsou bez kůže, 1 lžíci oleje, 2 lžíce limetové šťávy, špetku soli, špetku cukru, špetku sušeného chilli, 1/2 salátové okurky, 2 avokáda, 1 červenou chilli papričku, 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžíci pražených slunečnicových semínek; na dresink: 2 lžíce limetové šťávy, 1 lžičku hnědého cukru, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci sladké chilli omáčky
1. Nudle dejte do velké mísy a zalijte horkou vodou. Nechte je v ní změknout.
2. Kuřecí maso nakrájejte na plátky. Olej smíchejte se lžící limetové šťávy, špetkou soli, cukru a chilli a natřete na maso. Nechte ho chvilku odležet v pokojové teplotě.
3. Okurku rozkrojte, zbavte středu se semínky a očištěnou část nakrájejte na drobné kostičky. Avokádo rozkrojte a zbavte pecky. Vydloubněte ze slupky a nakrájejte na stejně velké kostky jako okurku. Hned je pokapejte zbylou lžící limetové šťávy. Chilli papričku nakrájejte nadrobno.
4. Namarinované maso opečte na grilovací pánvi. Změklé nudle sceďte a smíchejte s okurkou, avokádem, chilli a zalijte dresinkem z limetové šťávy, cukru, rybí a chilli omáčky. Přidejte opečené kuřecí maso, koriandr a nasucho opražená slunečnicová semínka.
Avokádový toast
Měkká konzistence avokáda na křupavém chlebu je vynikající kombinací. Sladká chuť kukuřice a bylinkový olej jen krásně vše doladí.
? Čas na přípravu: 30 minut ? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 4 krajíce bílého chleba, 1 klas cukrové kukuřice, hrst bazalky, 50?ml olivového oleje, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžičky citronové šťávy, špetku mořské soli, 2 avokáda, 100?g čerstvého sýra, hrst ředkvičkových výhonků, špetku sušeného chilli
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj krajíce chleba a kukuřičný klas.
2. Pár lístků bazalky dejte stranou na zdobení. Zbylou bazalku dejte do mixéru a rozmixujte s olejem, citronovou kůrou, šťávou a solí.
3. Částí bazalkového oleje potřete krajíce chleba i kukuřičný klas. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut, dokud nebudou krajíce zlatavé a křupavé.
4. Avokáda rozkrojte a zbavte pecek. Vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Odkrojky rozmačkejte spolu s čerstvým sýrem.
5. Opečené chleby potřete čerstvým sýrem s avokádem. Navrch naskládejte nakrájené plátky avokáda. Z opečeného kukuřičného klasu nožem odřežte zrna a nasypte na chleby. Ozdobte výhonky a lístky bazalky. Pokapejte zbylým bazalkovým olejem a posypte rozdrceným chilli.
TIP:
Na toasty skvěle využijete bílý chléb, který už několik dní leží v chlebníku. Po pobytu v troubě bude fantasticky křehký. Nemáte-li právě po ruce bazalku, můžete do oleje na jeho pokapání vmíchat špetku sušeného oregana nebo drceného česneku.