Doporučujeme

Zamilujte si chuť Asie

Pro svou nezaměnitelnou chuť a jednoduchou přípravu je asijská kuchyně oblíbená po celém světě. Zkuste ji také:

Ostrá kuřecí polévka

Potřebujeme: 300 g kuřecích prsou, 2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, 50 g žampionů, 50 g hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, malý kousek zázvoru, 1 lžička kari koření, 600 ml drůbežího vývaru, 400 ml kokosového mléka, malá hrst čerstvého koriandru, 2 jarní cibulky, sůl, 4 lžíce limetkové šťávy



Postup:

1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájené maso. Mrkev oloupeme, žampiony, hlívu, česnek, chilli papričku a zázvor očistíme a vše pokrájíme na plátky.


2. Mrkev, houby, česnek, papričku a zázvor přidáme do hrnce k masu a společně restujeme asi 5 minut. Přidáme kari, promícháme a zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Pozvolna vaříme asi 15 minut.


3. Koriandr omyjeme, jarní cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Vsypeme do polévky těsně před koncem vaření. Nakonec polévku dochutíme solí a šťávou z limetky.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1145 kJ/273 kcal

Počet porcí/kusů 4



Asijský nudlový salát

Potřebujeme:
250 g vaječných nudlí, sůl, 2 mrkve, 1 červená paprika, 1 římský salát, 1 šalotka, 80 g arašídů

Zálivka: 4 lžíce rýžového octa, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce nasekaného koriandru, 1 lžíce třtinového cukru, 1 chilli paprička



Postup:

1. Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě. Slijeme je a ihned zchladíme pod proudem studené vody. Necháme okapat.


2. Mrkve oloupeme, papriku omyjeme a zbavíme semeníku, římský salát očistíme. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Šalotku oloupeme a pokrájíme nadrobno.


3. Nudle dáme do mísy a promícháme s pokrájenou zeleninou, šalotkou a arašídy. V mističce smícháme ocet se zázvorem, olejem, sójovou omáčkou, koriandrem, cukrem a nasekanou chilli papričkou. Zálivkou přelijeme salát a zlehka promícháme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1113 kJ/266 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rýžové závitky

Potřebujeme: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 1 karotka, 1-2 snítky koriandru, 50 g rýžových nudlí, 12 rýžových papírů, 50 ml světlé sójové omáčky



Postup:

1. Papriku rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Okurku a karotku očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Koriandr opláchneme a lístečky otrháme.


2. Rýžové nudle dáme do mísy, přelijeme je vroucí vodou a necháme asi 2 minuty odstát. Pak je scedíme a po částech stočíme.


3. Listy rýžového papíru namáčíme jednotlivě do teplé vody, rozložíme na utěrku a do středu každého plátku rozdělíme připravené suroviny.


4. Rýžový papír přehneme ze dvou stran přes náplň a pak stočíme do závitků. Hotové závitky dáme na talíř a ihned podáváme se světlou sójovou omáčkou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 494 kJ/118 kcal

Počet porcí/kusů 4



Thajská rybí polévka

Potřebujeme: 50?g rýžových nudlí, 1 šalotka, 1?cm zázvoru, 1 stonek citronové trávy, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička semínek koriandru, 1 lžíce rybí omáčky, 200?ml kokosového mléka, 100?g filetu lososa bez kůže, 1 hrst baby špenátu, 100?g očištěných předvařených krevet, 100?g lusků cukrového hrášku, 1 červená chilli paprička, 1 limeta, výhonky koriandru nebo koriandr na ozdobu



Postup:

1. Rýžové nudle dáme do mísy a zalijeme teplou vodou. Oloupanou šalotku a zázvor nakrájíme nadrobno. Citronovou trávu trochu rozklepeme. Česnek usekáme nahrubo.


2. V kastrolu zahřejeme olej. Vsypeme šalotku a zázvor a restujeme, až šalotka změkne. Pak přidáme podrcený stonek citronové trávy, česnek a semínka koriandru a ještě krátce orestujeme. Přidáme rybí omáčku a kokosové mléko a přivedeme k varu. Vložíme lososa nakrájeného na kostky a vaříme asi 5 minut.


3. Pak do polévky přidáme špenátové listy, krevety, cukrový hrášek a pokrájenou chilli papričku. Vaříme 2 minuty. Polévku dochutíme limetovou šťávou.


4. Nudle scedíme a rozdělíme do misek. Zalijeme je hotovou polévkou a ozdobíme výhonky.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1522 kJ/364 kcal

Počet porcí/kusů 2



Nudlový salát s kuřecím masem

Potřebujeme: 100 g tenkých nudlí, 600 g kuřecích prsou, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 červená cibule, 1/2 salátové okurky, 1 karotka, 50 g nesolených burských oříšků, 2 stonky máty, sůl, 1/4 svazku koriandru

Dresink: 3 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce světlé sojové omáčky, 3 lžíce limetkové šťávy, 1 nasekaná chilli paprička, 1 lžička nastrouhaného zázvoru



Postup:

1. Nudle namočíme do vlažné vody a necháme 20 minut stát. Kuřecí maso opláchneme a osušíme. Potřeme ho sójovou omáčkou a necháme 5 minut odležet.


2. V pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj kuřecí maso. Opečeme ho zprudka z obou stran, sundáme z ohně a necháme dojít v teple na pánvi. Pak maso nakrájíme na plátky nebo na kostičky.


3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Okurku pečlivě omyjeme, nakrájíme na plátky a ty pak na slabé nudličky. Mrkev očistíme a nakrájíme na slabé nudličky. Buráky usekáme. Z bylinek otrháme listy.


4. Smícháním chilli omáčky, sójové omáčky a limetkové šťávy připravíme základ dresinku, do něhož ještě vmícháme usekanou chilli papričku nastrouhaný zázvor.


5. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Nudle vyndáme z vlažné vody a ponoříme je do vroucí. Po minutě je slijeme a propláchneme studenou vodou. Nudle necháme okapat. Pak je v míse smícháme s dresinkem. K nudlím přidáme nakrájenou zeleninu a maso. Salát posypeme oříšky a lístky bylinek.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1695 kJ/405 kcal

Počet porcí/kusů 4



Thajský kokosový dezert

Potřebujeme: 5 vajec, 200 g třtinového cukru, 370 ml kokosového mléka, 15 g rýžové mouky, špetka soli

Dohotovení: plátky sušeného kokosu, lístky máty



Postup:

1. Vejce rozklepneme do mísy a vyšleháme je s cukrem. Pak přilijeme 200 ml kokosového mléka a znovu prošleháme.


2. Krém rozlijeme do zapékacích mističek, které vložíme do pekáčku a přilijeme tolik vody, aby byly misky asi do poloviny ponořené. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 50 minut. Pak misky vyjmeme z vodní lázně a necháme zchladnout.


3. Zbylé kokosové mléko vlijeme do kastrůlku a rozmícháme v něm rýžovou mouku se špetkou soli. Přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí. Necháme zchladnout a hmotou naplníme cukrářský sáček. Na zchladlé dezerty nastříkáme pusinky a dozdobíme je plátky kokosu a mátou.


Doba přípravy 80 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 2033 kJ/486 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás