Rajčatová polévka
Suroviny: 1500 g masitých rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý černý pepř, 2 krajíčky bílého chleba, 12 lístků bazalky, 2 lžíce hoblinek parmazánu
?Postup:
1. Rajčata nařízneme na špičce do kříže, minutu je spaříme ve vroucí vodě a pak je oloupeme. Rozkrojíme je, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a usekáme nadrobno.
2. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přidáme cukr a necháme ho chvilku karamelizovat. Dále přidáme protlak a ještě krátce orestujeme.
3. Do základu vsypeme nakrájená rajčata, promícháme a zalijeme 500 ml vody. Polévku osolíme, opepříme a pozvolna vaříme na mírném ohni 30 minut.
4. Krajíčky chleba natrháme na kousky a rozdělíme do talířů. Přelijeme je polévkou, kterou posypeme natrhanou bazalkou a parmazánem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 883 kJ/211 kcal
Počet porcí/kusů 4
Plněná zapečená rajčata
Suroviny: 4 lžíce olivového oleje, 8 artyčoků v nálevu, 1 malá cuketa, 8 černých oliv bez pecky, sůl, mletý černý pepř, 4 masitá rajčata, 4-8 žlutých malých rajčat, 125 g mozzarelly, 1 lžíce usekané petržele, 2 stonky estragonu
Postup:
1. Na pánvi na dvouch lžících oleje restujeme 5 minut artyčoky a cuketu pokrájené na kousky. Pak přidáme celé olivy a rajčátka a ještě krátce orestujeme. Osolíme a opepříme.
2. Z masitých rajčat odřízneme vršek a vydlabeme vnitřek. Naplníme je orestovanou směsí a přidáme kousky mozzarelly.
3. Rajčata naskládáme na plech, pokapeme zbytkem olivového oleje a dáme péct do trouby na 10-15 minut při 190 °C. Nakonec je posypeme petrželkou a ozdobíme estragonem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1030 kJ/246 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečená rajčátka
Suroviny: 500 g malých rajčat, 400 g malých nových brambor, sůl, 4 lžíce olivového oleje, mletý černý pepř, špetka cukru, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 50 g strouhanky, 2 lžíce másla, 50 g najemno nastrouhaného parmazánu, 1 snítka tymiánu ?parmazán a tymián na posypání
?Postup:
1. Rajčata omyjeme, osušíme a překrojíme napůl. Brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Necháme je vychladnout a přepůlíme je.
2. V misce smícháme olivový olej s trochou soli, pepře a cukru a najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou. Rajčata i brambory narovnáme do zapékací mísy a na řezu je potřeme ochuceným olejem. Chvíli je necháme marinovat.
3. Strouhanku smícháme v misce s rozpuštěným máslem, nastrouhaným parmazánem a nasekaným tymiánem. Směs naneseme na marinovanou zeleninu.
4. Zapékací mísu vložíme do trouby s rozehřátým grilem. Zeleninu zapékáme, dokud strouhanka nezezlátne.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1137 kJ/272 kcal
Počet porcí/kusů 4
Rajská polévka s krevetami
Suroviny: 250 g mražených krevet, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, asi 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 500 g sekaných rajčat z konzervy, asi 500 ml zeleninového vývaru, asi 50 ml pomerančové šťávy, dle chuti cukr a skořice, 1 svazeček plocholisté petrželky
Postup:
1. Krevety vsypeme do sítka. Propláchneme je vlažnou vodou a necháme odkapat a rozmrazit.
2. Cibuli s česnekem oloupeme a společně s chilli papričkou nasekáme nadrobno. Vše orestujeme na oleji v hrnci. Přilijeme víno a necháme ho odpařit.
3. Do hrnce přilijeme sekaná rajčata a vývar. Základ na polévku necháme zvolna vařit asi 10 minut.
4. Do hrnce přisypeme krevety a krátce je povaříme. Polévku dochutíme pomerančovou šťávou, cukrem, solí a pepřem a skořicí. Přidáme sekanou petrželku. Polévku odstavíme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 759 kJ/181 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečená kapusta s rajčaty a žampiony
Suroviny: 12 žampionů, 1 kapusta, sůl, 100 g rýže, 1 cibule, 6 rajčat, 100 ml rostlinného oleje, mletý černý pepř, 200 ml smetany 33%, 150 g nastrouhaného sýra goudy, tuk do formy
?Postup:
1. Žampiony očistíme a oloupeme. Z kapusty odstraníme vrchní listy, rozkrojíme ji a vyřízneme košťál. Kapustu omyjeme a vaříme v osolené vodě 6 minut, pak přidáme žampiony a společně vaříme další 4 minuty. Vše vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Kapustový vývar si ponecháme.
2. Rýži propláchneme, uvaříme ve vývaru po kapustě, scedíme ji a necháme okapat. Vychladlou kapustu nakrájíme na osminy. Polovinu kapusty dáme do vymazané zapékací formy.
3. Zbylou kapustu rozdělíme na jednotlivé listy. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej a podusíme na něm cibuli, až zesklovatí. Přidáme rýži a orestujeme ji. Vše poklademe polovinou kapustových listů, nakrájenými spařenými rajčaty a navrch rozdělíme rozpůlené žampiony. Osolíme, opepříme a zakryjeme zbývajícími listy kapusty. Zalijeme smetanou.
4. Zapékáme v předehřáté troubě při 180 si 15 minut, pak směs posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme dozlatova. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1354 kJ/323 kcal
Počet porcí/kusů 6
Caprése s grilovaným lilkem
Suroviny: 1 lilek, 80 ml extra virgin olivového oleje, 4 větvičky bazalky, 2 lžíce bílého octa balsamico, sůl, 2 vyzrálá rajčata, 2 mozzarelly (po 125 g), čerstvě mletý pepř
?Postup:
1. Lilek opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Potřeme je lehce olejem a z obou stran ogrilujeme.
2. Zbylý olej rozmixujeme s polovinou lístků bazalky, přelijeme do misky, přimícháme ocet a lehce osolíme.
3. Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme po lžíci dresinku, přidáme plátky lilku, na ně dáme pokrájenou mozzarellu a plátky rajčat. Zakončíme grilovaným lilkem a pokrájenými lístky bazalky. Podle chuti přisolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1585 kJ/379 kcal
Počet porcí/kusů 4
Lečo
Suroviny: 3 barevné papriky, 6 rajčat, 1 cibule, 2 klobásy, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička drceného kmínu, 3 vejce, sůl, mletý černý pepř
Postup:
1. Papriky i rajčata omyjeme a osušíme, papriky zbavíme semen. Cibuli oloupeme. Všechnu zeleninu nasekáme na drobné kousky.
2. Klobásy podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a klobásu s cibulí na něm orestujeme. Pak přisypeme papriky s rajčaty. Vše okmínujeme, podlijeme trochou vody a asi 5 minut podusíme.
3. Do pánve k podušené zelenině rozklepneme vejce. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Hotové lečo osolíme a opepříme. Podáváme ho s čerstvým chlebem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1281 kJ/306 kcal
Počet porcí/kusů 4