Fazolková pochoutka se slaninou
Suroviny: 400 g fazolek, 2 lžičky soli, 2 rajčata, 4 krajíce bílé veky, 1 stroužek česneku, 4 lžíce oleje, pár snítek oregana a saturejky.
Zálivka: 2 lžíce oleje, 100 g anglické slaniny, svazek jarní cibulky, 2 cibule, 100 ml červen. vína, 150 ml smetany, šťáva z citronu, 2 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, lžička saturejky a oregana
Postup:
Fazolky očistíme a povaříme 5–10 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme okapat. Příliš dlouhé lusky překrájíme. Na oleji opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, přidáme ke slanině a krátce opečeme. Podlijeme červeným vínem, přídáme smetanu, koření, bylinky, citronovou šťávu, ocet, cukr a nalijeme na fazolky. Rajčata oloupeme, vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na proužky a opatrně vmícháme do fazolek. Salát necháme alespoň hodinu odležet. Česnek utřeme se solí a zpěníme na oleji. Piřdáme veku nakrájenou na kostičky a opečeme do zlatova. Porce salátu zdobíme nudličkami jarní cibulky, lístky saturejky a oregana a opečenou vekou.
Pečené lilkové závitky
Suroviny: 2 velké dlouhé lilky, 2 rajčata, 250 g mozzarelly, 16 velkých listů bazalky, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje
Na zálivku: 1/4 šálku olivového oleje, 1 lžička octa balzamiko, 1 lžíce rajčatové pasty, 1 lžíce citronové šťávy
Na zdobení: 2 lžíce piniových oříšků, natrhaná bazalka
Postup:
Z lillků odstraníme konce a podélně je nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné. Celkem jich potřebujeme 16. V osolené vroucí vodě povaříme plátky lilku asi 2 minuty, aby změkly. Slijeme vodu a plátky osušíme papírem. Mozzarellu nakrájíme na 8 plátků, rajče také na 8 plátků. Vezmeme dva plátky lilku a položíme je křížem přes sebe. Do středu dáme plátek rajčete, osolíme, opepříme, přidáme lístek bazalky, plátek mozzarelly, další bazalku a další rajče a zase okořeníme. Konce lilkových plátků přeložíme přes náplň a vytvoříme úhledný balíček. Celkem jich bude 8. Necháme asi 20 minut chladit. Smícháme suroviny na rajčatovou zálivku. Balíčky pomažeme olejem a v předehřáté troubě pečeme 5 minut z každé strany do zlatova. Podáváme horké se zálivkou, sypané oříšky a bazalkou.
Zeleninové taštičky samosa
Suroviny:
1 brambora, 1 mrkev, 4 růžičky květáku, 1 lžička oleje, 2 lžíce citr. šťávy, 1 lžíce vody, 3 lžíce zmrazeného hrášku, 1 zelená chilli paprička, po 1/2 lžičce mletého kmínu, kurkumy, koriandru, 1 šalotka, 1 vejce, mangové čatní
Těsto: 1 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku tuku na pečení, 1/4 hrnku nízkotučného mléka
Postup:
Troubu předehřejeme na 190 °C. Oloupanou bramboru, rozpůlenou mrkev a květák vaříme ve vodě 10 minut. Necháme trochu vychladnout a pak nakrájíme nadrobno. Olej, citronovou šťávu, vodu, šalotku, hrášek, chilli papričku a koření dáme do rendlíku a zvolna vaříme 3 minuty. Vmícháme zeleninu a necháme vychladnout. V míse smícháme mouku s tukem a prsty propracujeme. Přilijeme mléko a vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme placku o průměru 18 cm. Tu rozkrojíme na poloviny. Zeleninovou náplň rozdělíme na půlkruhy těsta, okraje potřeme vodou, přehneme přes náplň a stiskneme. Taštičky potřeme vejcem, na plechu potřeném olejem pečeme 20–25 minut do zlatova. Podáváme horké i studené s čatní.
Barevný salát z čínského zelí
Suroviny:
400 g pekingského zelí, 100 g sojových klíčků, 1 svazek jarní cibulky, 100 g vařené šunky, 2 plátky ananasu z konzervy, 100 g kompotovaných broskví, 100 g kompotovaných hrušek, 1 svazek pažitky
Zálivka: 200 g zakysané smetany, 2 lžíce octa, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce medu, lžička kari, sůl, pepř
Postup:
Pekingské zelí očistíme, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na proužky asi 1 cm. Sojové klíčky propláchneme. Jarní cibulky nakrájíme na nudličky, šunku na tenké proužky, ananas, broskve a hrušky na kostky. Všechno opatrně smícháme v míse. Zakysanou smetanu rozmícháme s octem, sojovkou a medem. Do hladké hmoty přidáme kari koření, pepř a osolíme. Zálivku nalijeme na salát. Necháme nejméně 30 minut v chladničce odležet. Před podáváním zdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Tip: Jarní cibulky nekupujeme do zásoby. Nať vydrží i v chladničce svěží a zelená nejdéle 2–3 dny.