Doporučujeme

Palačinkové orgie

Sladké nebo slané? Vyzkoušejte obě varianty:

Palačinky s jahodami a omáčkou z bílé čokolády

Těsto:
500 ml mléka, 2 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení

Omáčka: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g bílé čokolády, 60 ml vaječného likéru

Dohotovení: 500 g jahod, moučkový cukr na posypání



Postup:

1. V mléce rozšleháme vejce se solí. Po částech zapracujeme mouku. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi potřené olejem upečeme asi 8 palačinek.


2. Smetanu vlijeme do kastrůlku a zahřejeme ji. Necháme v ní rozpustit na kousky nalámanou čokoládu. Krém odstavíme, přidáme do něj vaječný likér a metličkou vymícháme hladkou omáčku. Necháme ji vychladnout.


3. Jahody očistíme a podle velikosti překrájíme na menší kousky. Každou palačinku přeložíme na čtvrtinky a položíme na talířek. Pak ji naplníme jahodami. Nakonec palačinky přelijeme trochou omáčky a podáváme pocukrované.


Doba přípravy 40 (bez odležení těsta a chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1725 kJ/412 kcal

Počet porcí/kusů 8



Palačinky s houbovou náplní

Potřebujeme:
350 ml mléka, sůl, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, olej, 200 g krůtího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 250 g hub, mletý černý pepř, 150 g lučiny, 1 svazek petrželky, 1 hlávkový salát, 1 jarní cibulka



Postup:

1. Mléko osolíme, přidáme vejce a metličkou vše rozšleháme. Postupně zašleháme mouku a připravíme hladké těstíčko, které necháme asi 20 minut odstát.


2. Rozpálenou pánev potřeme olejem a těsto na ni nalijeme v tenké vrstvě. Palačinku opečeme po obou stranách dozlatova. Stejně připravíme i ostatní palačinky.


3. Krůtí maso nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a očištěné nakrájené houby. Dochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.


4. Palačinky potřeme lučinou a posypeme sekanou petrželkou. Poklademe je houbovou směsí s krůtím masem a srolujeme. Na talíři je doplníme hlávkovým salátem a můžeme posypat nasekanou cibulkou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1575 kJ/376 kcal

Počet porcí/kusů 4



Čokoládové palačinky s jogurtem a jahodami

Potřebujeme:
200 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 40 g čokolády, 100 g polohrubé mouky, olej na pečení

Náplň: 250 g jahod, 2 lžíce medu, 2 lžíce jahodové marmelády, 400 g bílého jogurtu (můžeme nahradit tvarohem nebo šlehačkou)



Postup:

1. Vlažné mléko smícháme s vejcem a špetkou soli. Pomalu ho vlijeme za stálého míchání do rozpuštěné čokolády.


2. Pak vmícháme prosátou mouku a těsto necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet.


3. Rozpálenou pánev potřeme slabou vrstvou oleje a postupně upečeme tenké palačinky. Pokud máme pánev s nepřilnavým povrchem, můžeme připravit palačinky nasucho.


4. Jahody očistíme, nakrájíme na čtvrtky a smícháme s medem. Palačinky rozložíme na talířky, do středu dáme bílý jogurt, na něj jahody a marmeládu. Ve dvou třetinách přehneme a podáváme.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 815 kJ/195 kcal

Počet porcí/kusů 6



Špaldové palačinky

Na těsto:
200 g jemně mleté špaldové mouky, 80 g hladké mouky, špetka soli, 400 ml sójového mléka, 3 žloutky

Na náplň: 500-700 g nízkotučného tvarohu, med dle chuti, 200 g čokoládového müsli, 1000 g pomerančů, 500 g kiwi



Postup:

1. Do mísy prosijeme oba druhy mouky, přidáme sůl, sójové mléko a žloutky. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které dáme do lednice alespoň na 1 hodinu odpočinout.


2. Z nízkotučného tvarohu, medu a 150 g müsli vytvoříme náplň. Pomeranče a kiwi omyjeme, oloupeme, pomeranče zbavíme bílé kůžičky a spolu s kiwi je nakrájíme na dílky.


3. Těsto vyndáme z lednice. Na teflonové pánvi smažíme nasucho tenké palačinky. Po usmažení je naplníme tvarohem, kousky ovoce, posypeme je zbytkem čokoládového mysli, složíme na třetiny a každou lehce přelijeme medem.


Doba přípravy 35 (bez odpočinutí těsta) minut.

1 porce obsahuje 1077 kJ/257 kcal

Počet porcí/kusů 12



Palačinky se sýrem a klíčky

Těsto:
3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení

Náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 eidamu (plátky)



Postup:

1. Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek.


2. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme.


3. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.


Doba přípravy 40 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 1406 kJ/336 kcal

Počet porcí/kusů 6



Špenátové palačinky

Na těsto: 1 balení Palačinek Dr.Oetker, 500 ml vody, 200 g rozmrazeného špenátového protlaku

Na náplň: 200 g tvarohového sýru typu lučina, 200 g zakysané smetany, sůl



Postup:

1. Na přípravu těsta smícháme v míse směs na palačinky s vodou a špenátovým protlakem. Směs metličkou důkladně rozšleháme na hladkou hmotu bez hrudek. Těsto necháme 5 minut odstát.


2. Na rozehřátou pánev potřenou olejem nalijeme tenkou vrstvu těsta rozlijeme ji po celé ploše. Palačinky smažíme z obou stran.


3. Na náplň smícháme tvarohový sýr se zakysanou smetanou a dochutíme solí.


4. Vychladlé palačinky naplníme připravenou náplní a srolujeme.


5. Každou palačinku rozpůlíme, zapíchneme do ní párátko a podáváme.


TIP: Palačinky můžeme ozdobit plátky mrkve nebo plátky ředkviček.


  • Vybrali jsme pro Vás