Palačinky s jahodami a omáčkou z bílé čokolády
Těsto: 500 ml mléka, 2 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení
Omáčka: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g bílé čokolády, 60 ml vaječného likéru
Dohotovení: 500 g jahod, moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V mléce rozšleháme vejce se solí. Po částech zapracujeme mouku. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi potřené olejem upečeme asi 8 palačinek.
2. Smetanu vlijeme do kastrůlku a zahřejeme ji. Necháme v ní rozpustit na kousky nalámanou čokoládu. Krém odstavíme, přidáme do něj vaječný likér a metličkou vymícháme hladkou omáčku. Necháme ji vychladnout.
3. Jahody očistíme a podle velikosti překrájíme na menší kousky. Každou palačinku přeložíme na čtvrtinky a položíme na talířek. Pak ji naplníme jahodami. Nakonec palačinky přelijeme trochou omáčky a podáváme pocukrované.
Doba přípravy 40 (bez odležení těsta a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 1725 kJ/412 kcal
Počet porcí/kusů 8
Palačinky s houbovou náplní
Potřebujeme: 350 ml mléka, sůl, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, olej, 200 g krůtího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 250 g hub, mletý černý pepř, 150 g lučiny, 1 svazek petrželky, 1 hlávkový salát, 1 jarní cibulka
Postup:
1. Mléko osolíme, přidáme vejce a metličkou vše rozšleháme. Postupně zašleháme mouku a připravíme hladké těstíčko, které necháme asi 20 minut odstát.
2. Rozpálenou pánev potřeme olejem a těsto na ni nalijeme v tenké vrstvě. Palačinku opečeme po obou stranách dozlatova. Stejně připravíme i ostatní palačinky.
3. Krůtí maso nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a očištěné nakrájené houby. Dochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
4. Palačinky potřeme lučinou a posypeme sekanou petrželkou. Poklademe je houbovou směsí s krůtím masem a srolujeme. Na talíři je doplníme hlávkovým salátem a můžeme posypat nasekanou cibulkou.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1575 kJ/376 kcal
Počet porcí/kusů 4
Čokoládové palačinky s jogurtem a jahodami
Potřebujeme: 200 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 40 g čokolády, 100 g polohrubé mouky, olej na pečení
Náplň: 250 g jahod, 2 lžíce medu, 2 lžíce jahodové marmelády, 400 g bílého jogurtu (můžeme nahradit tvarohem nebo šlehačkou)
Postup:
1. Vlažné mléko smícháme s vejcem a špetkou soli. Pomalu ho vlijeme za stálého míchání do rozpuštěné čokolády.
2. Pak vmícháme prosátou mouku a těsto necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet.
3. Rozpálenou pánev potřeme slabou vrstvou oleje a postupně upečeme tenké palačinky. Pokud máme pánev s nepřilnavým povrchem, můžeme připravit palačinky nasucho.
4. Jahody očistíme, nakrájíme na čtvrtky a smícháme s medem. Palačinky rozložíme na talířky, do středu dáme bílý jogurt, na něj jahody a marmeládu. Ve dvou třetinách přehneme a podáváme.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 815 kJ/195 kcal
Počet porcí/kusů 6
Špaldové palačinky
Na těsto: 200 g jemně mleté špaldové mouky, 80 g hladké mouky, špetka soli, 400 ml sójového mléka, 3 žloutky
Na náplň: 500-700 g nízkotučného tvarohu, med dle chuti, 200 g čokoládového müsli, 1000 g pomerančů, 500 g kiwi
Postup:
1. Do mísy prosijeme oba druhy mouky, přidáme sůl, sójové mléko a žloutky. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které dáme do lednice alespoň na 1 hodinu odpočinout.
2. Z nízkotučného tvarohu, medu a 150 g müsli vytvoříme náplň. Pomeranče a kiwi omyjeme, oloupeme, pomeranče zbavíme bílé kůžičky a spolu s kiwi je nakrájíme na dílky.
3. Těsto vyndáme z lednice. Na teflonové pánvi smažíme nasucho tenké palačinky. Po usmažení je naplníme tvarohem, kousky ovoce, posypeme je zbytkem čokoládového mysli, složíme na třetiny a každou lehce přelijeme medem.
Doba přípravy 35 (bez odpočinutí těsta) minut.
1 porce obsahuje 1077 kJ/257 kcal
Počet porcí/kusů 12
Palačinky se sýrem a klíčky
Těsto: 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení
Náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 eidamu (plátky)
Postup:
1. Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek.
2. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme.
3. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.
Doba přípravy 40 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 1406 kJ/336 kcal
Počet porcí/kusů 6
Špenátové palačinky
Na těsto: 1 balení Palačinek Dr.Oetker, 500 ml vody, 200 g rozmrazeného špenátového protlaku
Na náplň: 200 g tvarohového sýru typu lučina, 200 g zakysané smetany, sůl
Postup:
1. Na přípravu těsta smícháme v míse směs na palačinky s vodou a špenátovým protlakem. Směs metličkou důkladně rozšleháme na hladkou hmotu bez hrudek. Těsto necháme 5 minut odstát.
2. Na rozehřátou pánev potřenou olejem nalijeme tenkou vrstvu těsta rozlijeme ji po celé ploše. Palačinky smažíme z obou stran.
3. Na náplň smícháme tvarohový sýr se zakysanou smetanou a dochutíme solí.
4. Vychladlé palačinky naplníme připravenou náplní a srolujeme.
5. Každou palačinku rozpůlíme, zapíchneme do ní párátko a podáváme.
TIP: Palačinky můžeme ozdobit plátky mrkve nebo plátky ředkviček.