Doporučujeme

Dietní králík na 6 způsobů

Králičí maso dříve bylo běžnou součástí jídelníčku. Dnes je stále trochu opomínané. Nebojte se a vychutnejte si jedno z nejdietnějších mas.

Králičí stehna na olivách

Potřebujete:
4 králičí stehna, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 250 g cherry rajčátek, hladká mouka na obalení, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce koňaku, 200 ml kvalitního červeného vína, 5 snítek tymiánu, 2 bobkové listy, 1 lžíce rybízového džemu, 400 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý černý pepř, 150 g černých oliv

Marináda: 200 ml kvalitního červeného vína, 1 lžíce medu, sůl, mletý černý pepř, 4 snítky rozmarýnu



?Postup:

1. Víno promícháme s medem, solí, pepřem a rozmarýnem. Králičí stehna očistíme, vložíme je do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Maso marinujeme nejlépe přes noc v chladu.


2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Omytá rajčátka rozkrájíme na čtvrtky. Stehna vyjmeme z marinády a obalíme v mouce. Opečeme je z obou stran v pánvi na oleji. Pak přidáme česnek s cibulí, koňak, víno a vaříme, dokud se šťáva nezredukuje na polovinu.


3. K masu přidáme tymián, bobkový list, džem, vývar, sůl a pepř a vaříme na mírném ohni asi 70 minut. Asi 10 minut před koncem vaření vmícháme rajčata a olivy. Hotová králičí stehna podáváme např. s bagetou.


Doba přípravy 90 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 1598 kJ/382 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík zapečený s kapustou

Ingredience: 1 králík, sůl, mletý černý pepř, čerstvý tymián, 4 lžíce oleje, 400 g kapusty, 50 g másla, 100 g rajčat, 100 g slaniny, 250 ml zeleninového vývaru



Postup:

1. Králíka očistíme, opláchneme a osušíme. Naporcujeme ho na menší kousky, osolíme, opepříme a posypeme nasekaným tymiánem.


2. Na pánvi rozehřejeme olej a kousky králíka ze všech stran opečeme dozlatova. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a dobře je omyjeme.


3. Kapustu krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem a kapustu s opečeným králíkem do něj naskládáme.


4. Přidáme překrojená rajčata, vše posypeme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme a opepříme. Povrch přelijeme vývarem. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C doměkka. Podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1614 kJ/385 kcal

Počet porcí/kusů 6



Králičí ragú se zeleninou

Potřebujete: 600 g králičího masa, sůl, mletý černý pepř, 200 ml bílého vína, 1 cibule, 1 mrkev, 100 g celeru, olej, 100 g kapustiček, 80 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany, špetka tymiánu, špetka muškátového oříšku



Postup:

1. Králíka očistíme a vykostíme. Nakrájíme ho na menší kostky, dáme do mísy, osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Necháme v chladu krátce odležet.


2. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej a kořenovou zeleninu orestujeme. Přidáme naložené králičí maso, zprudka ho ze všech stran opečeme a pak podlijeme vodou. Přiklopíme a dusíme téměř doměkka.


3. Kapustičky očistíme, překrojíme a spaříme ve vroucí osolené vodě. Necháme je okapat a ke konci dušení přidáme ke králíkovi.


4. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Vmícháme ji do ragú a necháme provařit. Nakonec přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, tymiánem a muškátem a krátce povaříme. Podáváme s bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 1624 kJ/388 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí špízy

Potřebujete: 2 králičí hřbety, 12 plátků slaniny, sůl, 4 žampiony, 1 červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 malá cuketa, olej na pečení



Postup:

1. Králičí hřbety očistíme a vyřízneme z nich obě filátka. Každý kousek rozřízneme na šest špalíčků, které zabalíme do proužku slaniny. Lehce je osolíme a necháme odležet.


2. Žampiony a zeleninu očistíme a nakrájíme. Žampiony na čtvrtky, papriky na klínky, cuketu podélně na čtvrtky a potom na špalíčky.


3. Zeleninu napichujeme střídavě s kousky masa na špízy. Naplněné špízy zprudka opečeme na pánvi, přendáme na pekáček a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme asi 7 minut.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1271 kJ/304 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík na mátě

Ingredience: 1 kuchyňsky upravený králík, sůl, drcený černý pepř, slunečnicový olej, 1 svazeček máty, 100 ml olivového oleje, zeleninový vývar na podlévání, 200 g mražené baby karotky, 200 g mražené růžičkové kapusty



Postup:

1. Králíka omyjeme, osušíme a rozporcujeme. Nasolíme ho a opepříme.


2. V pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje a porce králíka ze všech stran opečeme. Pak je přendáme do pekáčku.


3. Mátu opláchneme, vytřepeme z ní vodu a lístečky nasekáme nadrobno. Promícháme je s olivovým olejem. Králíka potřeme olivovým olejem, podlijeme trochou vývaru, přikryjeme alobalem a dáme do trouby. Při 180 °C ho předpékáme asi hodinu.


4. Zeleninu propláchneme vlažnou vodou a necháme ji okapat a rozmrazit. Z pekáčku s králíkem odstraníme alobal a přisypeme do něj zeleninu. Lehce ji osolíme. Vše dopékáme, dokud maso nezíská zlatavou barvu. Průběžně ho potíráme mátovým olejem, popř. podléváme dalším vývarem. Podáváme s vařenými brambory.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1760 kJ/420 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí stehna se špenátem

Potřebujete: 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 2 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 2 menší petržele, 4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 200 ml suchého bílého vína, 2 bobkové listy, svazek čerstvého tymiánu

Špenát: 1 menší cibule, 2-3 stroužky česneku, 400 g mražených špenátových listů, 1 lžíce oleje



Postup:

1. Všechnu čerstvou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme na nudličky a česnek na plátky. Část mrkve a celeru nakrájíme na klínky a zbytek spolu s petrželí na kostičky.


2. Králičí stehna očistíme a špičkou ostrého nože do nich uděláme zářezy, do nichž pak zasuneme klínky mrkve a celeru i plátky česneku. Maso osolíme a opepříme.


3. V kastrolu rozehřejeme olej a špikovaná stehna v něm opečeme. Přisypeme zbylou pokrájenou zeleninu a orestujeme ji. Přidáme hořčici, víno a bobkové listy. Hrnec přiklopíme a králíka zvolna dusíme doměkka. Dle potřeby ho podléváme vodou. Ke konci přidáme lístečky tymiánu. Zeleninu ve šťávě můžeme ponechat vcelku, nebo rozmixovat.


4. Špenát: Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát vložíme do sítka a propláchneme teplou vodou. Vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a překrájíme ho. V kastrůlku na rozehřátém oleji opečeme cibuli s česnekem. Přidáme špenát, asi 5 minut ho podusíme a nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme ho k připraveným stehnům. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1317 kJ/315 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás