Doporučujeme

RECEPTY: Bezlepkové cukroví

Trend bezlepkové diety se nevyhýbá ani vánočním svátkům. Máme pro vás varianty na skvělé bezlepkové cukroví.


Kokosové čtverečky


Suroviny: 120 ml smetany ke šlehání, 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 200 g tmavé čokoládové polevy, 50 g bílé čokoládové polevy



?Postup:

1. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme máslo s cukrem a za stálého míchání je asi 5 minut vaříme. Hrnec odstavíme a do směsi vmícháme strouhaný kokos.


2. Obdélníkovou nebo čtvercovou formu vyložíme alobalem a kokosovou hmotu do ní rovnoměrně rozetřeme - asi do výšky 1 cm. Hmotu vložíme do lednice a necháme ztuhnout (minimálně 3 hodiny, nejlépe však do druhého dne).


3. Ztuhlou hmotu vyjmeme z formy a nakrájíme ostrým, navlhčeným nožem na čtverečky. Namočíme je v rozpuštěné tmavé polevě a necháme zaschnout. Svrchu je pak ozdobíme rozpuštěnou bílou polevou. Po zaschnutí uložíme čtverečky do lednice.


Doba přípravy 25 (bez doby tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 426 kJ/102 kcal

Počet porcí/kusů 60




Pohankové oválky


Těsto: 200 g pohankové mouky, 100 g sójové mouky (odtučněné), 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 vejce, tuk na plech

Náplň: 70 g másla, 60 g bezlepkové mléčné čokolády, 1 lžíce rumu

Zdobení: 1 lžíce bílku, 2-3 lžíce moučkového cukru, několik kapek citronové šťávy, barevné cukrářské zdobení (bez obsahu lepku)



?Postup:

1. Oba druhy mouky prosijeme na vál. Přidáme cukr, změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho a necháme asi 2 hodiny v ledničce odpočinout.


2. Odležené těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj oválky. Dáme je na vymaštěný plech a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 8 minut. Poté je necháme zchladnout.


3. Změklé máslo vyšleháme s rozpuštěnou čokoládou a rumem do pěny. Slepíme jí vždy 2 oválky k sobě a necháme ztuhnout.


4. Z bílku, prosátého cukru a citronové šťávy vymícháme hladkou polevu. Dáme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a na oválky namalujeme sněhuláčky. Dotvoříme je pomocí cukrářského zdobení a necháme zaschnout.


Doba přípravy 70 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 282 kJ/67 kcal

Počet porcí/kusů 50




Fíkové lanýžky


Nepečená hmota: 150 g sušených fíků, 100 g bezlepkových piškotů, 80 g moučkového cukru, 5 lžic rumu, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce citronové šťávy

Dohotovení: 200 g hořké čokoládové polevy, pražené nasekané mandle, čerstvé fíky



Postup:

1. Fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme nastrouhané bezlepkové piškoty, moučkový cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Vypracujeme pevnou hmotu.


2. Hmotu rozdělíme na 24 kousků a z každého vytvarujeme malý váleček. Válečky rozložíme na tácek posypaný moučkovým cukrem, aby se lanýžky neslepily. Uložíme je do chladničky ztuhnout.


3. Čokoládovou polevu rozpustíme na horké vodní lázni a fíkové válečky do polevy namočíme. Položíme je na pečicí papír.


4. Než poleva ztuhne, posypeme polovinu lanýžků mandlemi a zbylé ozdobíme na dílky nakrájenými čerstvými fíky. Polevu necháme ztuhnout.


Doba přípravy 50 (bez doby tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 408 kJ/97 kcal

Počet porcí/kusů 24




Bezlepková srdíčka


Suroviny: 500 g bezlepkové mouky, 250 g moučkového cukru, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 200 g rostlinného tuku, 2 vejce, 200 g jahodového džemu, moučkový cukr na posypání



Postup:

1. Prosátou mouku smícháme s cukrem a kypřicím práškem. Přidáme tuk nakrájený na kousky a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, uložíme do chladničky a necháme 30 minut odležet.


2. Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj tvary srdíček. U poloviny z nich vypíchneme uprostřed malá srdíčka. Vše rozložíme na dva plechy a postupně pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12-15 minut. Hotové necháme vychladnout na kovové mřížce.


3. Plná srdíčka potřeme marmeládou a na ně přitiskneme srdíčka s vykrojeným středem. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.


Doba přípravy 50 (bez odležení těsta) minut.

1 porce obsahuje 423 kJ/101 kcal

Počet porcí/kusů 50




Bezlepkové linecké koláčky


Suroviny: 150 g hladké kukuřičné mouky, 80 g hladké rýžové mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry, 120 g hery, 1 žloutek, případně kukuřičný škrob na podsypání, tuk na plechy, 80 g rybízové marmelády



Postup:

1. Oba druhy mouky prosijeme a smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a citronovou kůrou. Nakonec do moučné směsi přidáme změklý tuk a žloutek. Rychle chladnýma rukama (nejlépe v chladnější místnosti) vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme na 2 hodiny do lednice.


2. Těsto ke zpracování odebíráme z lednice postupně. Rozválíme ho na plát silný asi 4 mm (těsto je křehké, práci s ním si usnadníme, když ho rozválíme mezi dvěma listy fólie či mezi mikrotenovými sáčky; pokud těsto rozvalujeme přímo na vále, podsypáváme škrobem).


3. Z rozváleného těsta vykrájíme jednodušší tvary (kvůli křehkosti těsta), jako např. kolečka či oválky, přendáme je na vymazané plechy a z poloviny kousků vykrojíme středy.


4. Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 4 minuty. Po upečení je necháme vychladnout na plechu. Poté je opatrně po dvou slepíme k sobě marmeládou (vždy plný a vykrojený kousek).


Tip: Z části těsta můžeme ještě připravit malá kolečka, která nakonec vlepíme do středů slepených koleček.


Doba přípravy 35 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 529 kJ/126 kcal

Počet porcí/kusů 20




Bezlepkové slepované hvězdičky


Suroviny: 150 g hladké kukuřičné mouky, 80 g hladké rýžové mouky, 80 g moučkového cukru, 120 g hery, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 žloutek

Dohotovení: 100 g meruňkového džemu

Poleva: 100 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, růžová potravinářská barva



Postup:

1. Obě mouky prosijeme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájenou heru, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, citronovou kůru a žloutek.


2. Zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které dáme odležet na 30 minut do chladničky. Rozválíme ho na plát silný 3 mm a vykrájíme tvary hvězdiček. Do některých vykrojíme malou hvězdičku.


3. Rozložíme je na plechy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak slepíme meruňkovým džemem.


4. Z cukru, citronové šťávy a horké vody utřeme hladkou lesklou polevu a obarvíme ji růžovou potravinářskou barvou. Hvězdičky nakonec ozdobíme polevou.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 358 kJ/86 kcal

Počet porcí/kusů 30




Bezlepkové kokosové rohlíčky


Suroviny: 180 g bezlepkové mouky Nomix, 20 g hladké kukuřičné mouky, 70 g cukru moučka (namíchaný s vanilkovým cukrem), celé vejce, 80 g másla (Hery), 80 g jemně strouhaného kokosu



Postup:


1. Suroviny na těsto dobře prohněteme a necháme odležet. Pak jej protlačujeme mlýnkem přes formu a ukládáme na plech v podobě rohlíčků, tyčinek či věnečků. Pečeme při 160°C asi 12 minut.


2. Hotové rohlíčky můžeme namáčet například v čokoládové polevě (z hořké čokolády a másla nebo ztuženého tuku) či obalit ve vanilkovém cukru.


  • Vybrali jsme pro Vás