? Množství: pro 4 osoby
? Čas na přípravu: 35 minut
? Čas na pečení: 20 minut
? Potřebujete: 2 stroužky česneku, 4 vejce, 250 g čerstvého špenátu, sůl, mletý černý pepř, 70 g polohrubé mouky, 200 g ricotty, 80 g sušených rajčat, 2 snítky tymiánu, 1 lžíce oleje
? Náš tip: Korpus špenátové rolády můžete připravit i z mraženého špenátového protlaku. Jeho barva je pak krásně jarně zelená. Mražený sekaný špenát nechte rozmrznout na sítu, aby z něj vykapala přebytečná voda, a pak ho zpracujte stejně jako nasekané špenátové listy. Na náplň můžete použít měkký tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou nebo rozšlehanou nivou. A do náplně můžete pro změnu místo sušených rajčat nasekat zelené bylinky nebo jen nastrouhat trochu citronové kůry.
POSTUP:
1. Česnek oloupejte a prolisujte. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
2. Listy špenátu propláchněte a otrhejte tvrdé stonky. Listy spařte horkou vodou a nadrobno nasekejte. Špenát ochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
3. Špenát přendejte do mísy a postupně do něj vmíchejte žloutky a mouku. Nakonec do špenátové hmoty lehce zapracujte sníh z bílků.
4. Hotové těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně jej rozetřete po celé ploše. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut.
5. Upečený korpus sundejte z plechu a nechejte vychladnout. Ricottu smíchejte s nadrobno pokrájenými rajčaty a lístky tymiánu. Náplň dochuťte solí a pepřem.
6. Na vychladlý korpus rozetřete ochucenou ricottu. Okraje v šířce asi 1 cm nechte volné. Korpus s náplní stočte pomocí pečicího papíru do rolády a dejte vychladit a ztuhnout do chladničky.