Doporučujeme

Královská snídaně u BJUKITCHEN

Pokud znáte Báru Karpíškovou z Bjukitchen, tak určitě víte, že snídaně jsou její srdcovka! Mohla by snídat v jakoukoliv denní dobu. Napadlo ji, že by na pořádnou snídani mohla pozvat pár z vás. Pojďme se podívat, co si připravila za podzimní menu a co jí ušetřilo čas při úklidu.

Hosty přivítala, posadila ke stolu a mohla začít s podáváním jídla. Byla to opravdu bohatá snídaně, která sklidila plno pochval. Podělila se s námi o recepty na jídla z menu. Inspirujte se a dopřejte si takovou snídani i vy! Nezapomeňte se o snídani podělit, protože pocit, že někomu chutná vaše jídlo je neskutečný!

Menu:


Slaná ovesná kaše s dýňovým pyré, kozí sýr, vlašské ořechy
Crumble s řeckým jogurtem
Švestkový koláč s drobenkou



Slaná ovesná kaše s dýňovým pyré, kozí sýr a vlašské ořechy


Ingredience:
1/2 menší dýně hokkaido
50 ml olivového oleje
hrstka pekanových oříšků
1/2 hrnku ovesných vloček
200 ml mrkvové šťávy – nemusí být 2 mrkve
180 g kozího žervé
sůl
pár lístků rukoly na ozdobení



Postup:


1. Rozehřeji si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.


2. Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču je asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.


3. Vločky nasypu do rendlíku, zaliji je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.


4. Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuji a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiji ji při servírování.


5. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám.


6. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.



Crumble


Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina pečení


Ingredience:
3 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
2 hrnky čerstvých brusinek
1/2 hrnku hnědého cukru


Na drobenku:
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
1/2 hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku ovesných vloček
250 g rozpuštěného másla



Postup:


1. Předehřeji si troubu na 160 °C. Nakrájená jablka smíchám s brusinkami a hnědým cukrem a nasypu je do pečicí misky. Vždycky vyberu nějakou hezkou, protože v ní pak dezert rovnou i servíruji.


2. Připravím drobenku. V misce smíchám všechny suroviny a rukou pořádně promíchám.


3. Drobenku rovnoměrně rozdělím na ovoce, tak aby mi vznikla celistvá vrstva. Crumble peču zhruba hodinu.



Švestkový drobenkový koláč


Koláčová forma s průměrem 26 cm / 6–8 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 20 + 45 minut pečení


Ingredience:
200 g polohrubé mouky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
120 g dobrého másla, trochu změklého
50 g cukru krupice
600 g čerstvých švestek
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru


Na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla



Postup:


1. Předehřeji si troubu na 180 °C. V míse smíchám mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Máslo si nakrájím na kostičky a mezi prsty ho promnu s cukrem. Postupně přisypávám moučnou směs a vše mnu mezi prsty, dokud mi nevznikne drobenka. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než obvod formy, položím ho do formy, aby se mi koláč zbytečně nepřichytil. Drobenkové těsto pak postupně přitlačím ke dnu formy. Vložím do trouby a peču zhruba 20 minut.


2. Mezitím si připravím ovoce. Omyté švestky nakrájím na šestinky a rozdělím na dvě stejné hromádky. Z první připravím pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Polovinu švestek dám do rendlíku s trochou vody a vanilkovým cukrem. Vařím na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho propasíruji přes sítko do mísy.


3. Na předpečené těsto nanesu několik lžic pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Zbylé švestky kladu postupně kolem dokola, od obvodu až do středu. Pak je lehce přeliji zbytkem propasírované štˇávy, rozetřu štětečkem a peču asi 40-45 minut.


4. Než se mi koláč upeče, připravím si drobenku. Na pánvi si opeču mouku. Když je světle hnědá, vsypu cukr a promíchám. Potom přidám kousek másla a sundám pánev z plotny. Pokračuji v míchání, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Hotovou drobenku nasypu s pomocí vařečky na talíř a nechám vychladnout.


5. Jakmile se mi zdá, že je koláč skoro upečený, posypu ho drobenkou a peču ještě asi 5 minut. Koláč je hotový, když je celý krásně zlatý!


,,Když je pak po všem, všichni odejdou a zůstane jen tichý byt, jsem šťastná, že se to povedlo. Potom uklízíme! Díky spolupráci se Somat Gold se nádobí myje jedna radost. Naplníme dvě, klidně i tři myčky. Leštění skla naštěstí netřeba, všechny talířky i skleničky jsou krásně vyleštěné. Somatu velké dík za ušetřený čas!“ říká Bára! Pak už si mohla sednout k čerstvě uklizenému stolu a začít plánovat, co přichystá příště.



50 z vás mělo možnost tablety vyzkoušet. Jak dopadly výsledky?


86 % se shodlo na tom, že tablety splnily jejich očekávání a nádobí bylo čistě umyté


92 % testujících by tablety Somat GOLD doporučilo


96 % nadchlo nové balení v uzavíratelném sáčku


Více inspirace na výborné, zdravé a rychlé jídlo najdete na BJUKITCHEN.

  • Vybrali jsme pro Vás