Doporučujeme

Proč je důležité pít čaj!

Spaluje tuky, léčí, povzbudí i chladí. Přinášíme vám návod na jeho využití.

Čaj působí jako přírodní termoregulátor, což znamená, že vás v zimě zahřeje, ale v létě působí opačně. Účinky ale vydrží jen patnáct minut. Tenhle nápoj má navíc spoustu dalších léčebných účinků a díky éterickým olejům budete po pár šálcích překypovat dobrou náladou stejně jako po dvou mojitech. Než si skočíte ohřát vodu, poradíme vám, jaký druh čaje se vyplatí právě vám.

Chrání proti rakovině: Bílý čaj


Nálev z bílého čaje je nejjemnější a nejsladší. V dávných dobách ho nasával výhradně panovník. Pyšní se menším množstvím kofeinu a více tříslovinami než zelený čaj, takže vyniká hlavně ve schopnosti chránit srdce. Působí i jako prevence proti rakovině.

Chrání srdce: Černý čaj


Pět hrnků denně vás částečně ochrání před infarktem a dalšími srdečními chorobami. Záleží na způsobu přípravy. Když ho ponoříte do vody jen na tři minuty, uvolní se kofein, který vás povzbudí, ale na rozdíl od kávy nezalomcuje vaším srdcem. Pokud černý čaj macerujete pět minut, uvolní se třísloviny, které povzbudivý účinek kofeinu tlumí. Pomůžou vám ale vytrávit, uklidní žaludek i střeva a polaskají cévy. Vědci také prokázali, že černý čaj prospívá zubům, protože obsahuje fluor. Třísloviny ale blokují vstřebávání železa z jídla, proto oběd přece jen zapijte raději minerálkou.


Zlepšuje imunitu: Zelený čaj


Chlubí se podobnými účinky jako jeho černý bratr (pocházejí se stejné rostliny), ale díky jednodušší výrobě vlastní kvalitnější třísloviny a méně kofeinu. K tomu obsahuje stokrát účinnější antioxidant než vitamin C a pětadvacetkrát silnější antioxidant než vitamin E. Vědecká studie potvrdila, že pravidelné popíjení zeleného moku zrychluje metabolismus o čtyři procenta, a tím likviduje tukové polštáře. Také vás chrání proti rakovině, posiluje kosti a tlumí škodlivé účinky cigaretového kouře a slunečního záření. Ještě pořád vám nechutná?

Snižuje váhu: Pu-er


Smrdí jako žumpa a chutná jako vyluhované ponožky fotbalového týmu, ale když tyhle nepatrné nedostatky přehlédnete, zamilujete si ho. Výraznou chuť má proto, že zůstává určitou dobu zakopán v zemi, kde zraje. Pro jeho antibakteriální účinky se mu často přezdívá čínský penicilin. Pomůže vám s trávením a sníží hladinu cholesterolu. A hlavně spaluje přebytečné tuky!

Léčí kůži: Roibos


Nepředstavuje čaj v pravém slova smyslu. Jde o nálev z jihoafrické rostliny, která skvěle působí na organismus. Zbaví vás bolesti hlavy a stresu, zácpy nebo třeba alergie. Dokonce zlepšuje náladu. Když ho používáte na mytí obličeje místo vody, zlikviduje akné a ekzémy. Po cvičení dodá minerály. Není v něm žádný kofein, můžete ho tedy vypít, kolik chcete.


  • Vybrali jsme pro Vás