ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Srbský řidič bloudil v lesích u Třebechovic, dehydrovaný málem zemřel

  • 110
V lesích u Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku málem přišel o život srbský řidič kamionu. Když čekal na nakládku zboží, odešel do lesa, kde zabloudil. Dopravce, kterému se muž nehlásil, zalarmoval českou firmu i policii. Po obtížném pátrání cizince našli zcela vyčerpaného asi dva kilometry od zamčeného kamionu.

Zmizení řidiče ohlásil na policii v pondělí 21. června zaměstnanec jedné firmy z Třebechovic pod Orebem. Šofér dorazil do firmy v pátek a zpět do Srbska s nákladem se měl vracet v pondělí.

Pohřešovat ho začal dopravce, který neměl o řidiči žádné zprávy, a požádal v třebechovické firmě o kontrolu kamionu. Zaměstnanec v areálu firmy kamion našel, vůz byl ale zamčený a bez řidiče.

„Policisté přes dopravce zjistili řidičovo telefonní číslo a to, že by mělo jít o dvaapadesátiletého srbského občana. Řidiče kontaktovali, muž však velmi málo rozuměl česky. Uvedl pouze, že se domluví v maďarštině a srbštině. Sdělil, že se nachází někde v lese a nemůže chodit. Policisté nevěděli, jak muž vypadá, co má na sobě ani kde ho přibližně hledat. Komunikace s ním byla velmi komplikovaná,“ popsala mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Policisté požádali o pomoc linku 112, jejíž operátoři se ve spolupráci s maďarskou stranou snažili od muže získat co nejvíce informací. Nápomocný byl i jiný řidič kamionu, který hovořil srbsky i česky.

Telefon se vybil až před koncem pátrání

„Pohřešovaný muž byl však zmatený, několikrát telefon i položil a stále opakoval, že se nachází v lese, sedí na kameni, má hlad a žízeň. Nebyl schopen uvést žádný orientační bod,“ sdělila mluvčí.

Policie lokalizovala jeho telefon podle vysílače a vymezila prostor k pátrání o rozloze asi 1 hektaru. Pak les začali prohledávat a pomocí spuštěných houkaček zjišťovali, zda jejich zvuk není slyšet v telefonu, což mělo pomoci, aby prostor k prohledání zmenšili.

Do pátrání se zapojilo několik policejních hlídek včetně policistů pohotovostního a eskortního oddělení, tým Stopa a tři psovodi. Jeden ze psů muže našel v lese krátce po 21. hodině v katastru obce Štěnkov.

Muž neměl zjevné zranění, ale byl velmi dehydrovaný a neschopný samostatného pohybu. Policisté ho předali do péče lékařů.

„Bylo zjištěno, že v lese bloudil již od pátku bez jídla a pití. Podle sdělení lékaře byl vypátrán ‚za 5 minut dvanáct‘, dalšího rána by se nemusel dočkat. K jeho úspěšnému nalezení přispěl telefon, který vydržel téměř po celou dobu hledání. Vybil se až chvíli před vypátráním,“ uvedla Iva Kormošová. Proč muž do lesa odešel, zatím není jasné.

Muž parkoval s kamionem u firmy v Třebechovicích pod Orebem (modrá značka), našli jej vyčerpaného v lese u Štěnkova (červená značka).

Muž parkoval s kamionem u firmy v Třebechovicích pod Orebem (modrá značka), našli jej vyčerpaného v lese u Štěnkova (červená značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz