Výstava Muzea východních Čech v Hradci Králové: Kouzlo hraček (10. 11. 2023)

Výstava Muzea východních Čech v Hradci Králové: Kouzlo hraček (10. 11. 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nostalgické ohlédnutí v hradeckém muzeu ukáže mončičáky, vláčky i Merkur

  • 0
Pamětníci zjihnou, mladí odchovaní harrypotterovskými hůlkami a legem se přinejlepším podiví. Jen ti, již rostli v 60. a 70. letech, vědí jakou parádu nadělala stavebnice Konstruktér, hra Kloboučku, hop! nebo traktor s páčkou. Nostalgickým ohlédnutím je nová výstava Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Kouzlo hraček nabízí exponáty z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových zvířátek, vláčků, autíček, deskových her i dětských leporel a knížek budou k vidění unikátní hračky z 1. poloviny 20. století.

„Výstava neukazuje nejstarší plyšovou hračku, nejvzácnější panenku, ale hračky, které byly dříve běžně dostupné a hrála si s nimi většina z nás. Nechybí samozřejmě igráčci, mončičáci, stavebnice Merkur nebo plechové hračky na klíček,“ říká vedoucí výstavního oddělení Stanislav Hrbatý.

Historie hraček sahá do pravěku, ale konkrétní typy z různých materiálů dokládají až starověké nálezy jednoduchých figurek zvířat, vojáčků či panen a vozíky, existovaly i hry s míčem nebo jojo.

Hračky změnila průmyslová revoluce

Kouzlo hraček

Výstava bude k vidění v Lapidáriu Muzea východních Čech v Hradci Králové do 3. března 2024.

Více na stránkách www.muzeumhk.cz.

„Od středověku do 18. století se podoba hraček moc nezměnila. Se změnou pohledu na vnímání dětství, respektování potřeb a přijímání jejich vlastností hračky i hry odrážely dobový technický pokrok. Děti z vyšších vrstev si hrály s hračkami z dražších materiálů a z dovozu převážně z rakouských a německých oblastí. Nejchudší obyvatelstvo však bylo odkázáno na vlastní výrobu z běžně dostupných materiálů,“ uvádí Stanislav Hrbatý.

Průmyslová revoluce s sebou přinesla masovou produkci hraček za nižší cenu. Hračky se staly dostupnějšími a rozšířila se i jejich nabídka. Vyráběly se miniatury parních strojů, mechanických vláčků, autíček, panenky, kuchyňky, pokojíčky, cínoví vojáčci, děti si hrály s míči, zvířátky, skládaly abecedu, domino, stavěly stavebnice,“ vysvětluje Hrbatý.

Na přelomu 19. a 20. století hračky představovaly zmenšený dospělý svět a měly dětem pomoci ho pochopit. Ve 20. století se hračky staly výnosným zbožím. Nabídku ovlivnily nové materiály, zejména plastické hmoty, a také dovoz ze zahraničí, a to hlavně po roce 1989. Tradiční čeští výrobci čelili silné konkurenci a byli nuceni hledat jiné možnosti, jak uspět.

25. února 2022