Vítr se opřel i do vrtulí elektrárny ve francouzském Boulogne-sur-Mer. (9. února 2020) 

Vítr se opřel i do vrtulí elektrárny ve francouzském Boulogne-sur-Mer. (9. února 2020)  | foto: Reuters

Bouře Sabine se opřela do větrných turbín, výroba energie láme rekordy

  • 718
Orkán Sabine roztočil evropské větrné elektrárny na plné obrátky. Jen za nedělní odpoledne dosáhl výkon evropských větrníků 109 gigawatt. Vítr tak pokryl 27,4 procent poptávky po elektřině v Evropě, ukazují data společnosti WindEurope.

Vedle řádění, při kterém padaly stromy a létaly střechy, si vichřice Sabine připíše i pár pozitivních rekordů. Nejenže pomohla letadlu aerolinek British Airways překonat vzdálenost mezi New Yorkem a Londýnem za méně než pět hodin, evropské větrné turbíny navíc vyprodukovaly rekordní množství energie a v Německu má jejich nejlepší výkon teprve přijít.

Během nedělního rána, kdy je sháňka po energii relativně malá, pokryly větrné elektrárny v Británii podle společnosti Drax Group celkem 56 procent poptávky. Za celý den si pak energie z větru připsala podíl 44 procent, čímž porazila rekord z loňského devátého prosince.

V Německu pak výkon větrných turbín v neděli dosáhl 44,961 gigawattů (GW)  a podle předpovědí agentury Bloomberg vyšplhá v pondělí až na 46 GW, což pro představu zhruba odpovídá výkonu třiceti jaderných elektráren.

Graf výroby elektřiny v Německu ukazuje výrazný nárůst podílu energie z větru (světle zelená) během 9. února. Červená představuje jádro, tmavě zelená biomasu, hnědá hnědé uhlí a žlutá solární zdroje.

Průměrný výkon evropských větrných elektráren činí 62 GW, píše web S&P Global. Tato hodnota se už s určitou pravidelností ročně zvyšuje zhruba o 10 gigawattů v nejpříznivějším období od listopadu až do února. Instalovaná kapacita větrných elektráren v Evropě je 200 GW.

7. září 2018