Finský podnikatel Peter Vesterbacka, jenž stojí za vývoje hry Angry Birds, představuje projekt nejdelšího podmořského železničního tunelu z finských Helsinek do estonského Tallinnu. (3. prosince 2018) | foto: Profimedia.cz

Nejdelší podmořský tunel z Finska do Estonska narazil na překážku. Peníze

  • 46
Plánovaná stavba více než stokilometrového podmořského železničního tunelu z finských Helsinek do estonského Tallinnu je v ohrožení. Estonci totiž podle agentury Bloomberg odmítají dát projektu zelenou, dokud Finsko nevysvětlí několik nejasností, zejména co se týká financování.

„Potřebujeme jasné vysvětlení, odkud přijdou peníze a v jakém množství,“ řekl v rozhovoru estonský ministr financí Taavi Aas. Estonce zajímá také, v čem spočívají garance, že se tunel skutečně dokončí. Navíc developer nebyl schopen vysvětlit, kolik lidí se má megastavbou mezi oběma zeměmi přepravovat.

Tunel z Helsinek do Tallinnu má dosáhnout délky přes sto kilometrů, čímž by se stal nejdelší podobnou podmořskou stavbou na světě. Kvůli jeho dokončení bude potřeba vytvořit nejméně jeden umělý ostrov.

Projekt zaštiťuje finský podnikatel Peter Vesterbacka, jenž stojí za vývoje hry Angry Birds. Výstavba se má opírat o čínský kapitál společnoti China’s Touchstone Capital Partners Ltd.

Financování stavby, která vyjde na 15 miliard eur, tedy bezmála 400 miliard korun, bylo podle Bloombergu odsouhlaseno letos. Počítá se zároveň s tím, že by 40 procent nákladů hradila Evropská unie.

Z estonské strany navíc zaznívají obavy, že je nereálné dokončení tunelu v roce 2024, jak je naplánováno. „Připravujeme detailnější odpovědi pro vládu, aby bylo možné rozhodnout co nejrychleji,“ vyjádřil se Paul Kunnap, právník, zastupující developera.