Trump slíbil silnou ekonomiku. USA se sice daří, ale je to jeho zásluha?

  16:52
Donald Trump má za sebou první rok ve funkci amerického prezidenta. Ve svém loňském inauguračním projevu coby nový prezident sliboval, že bude chránit zájmy Američanů, což povede k větší prosperitě a síle. I když se chlubí, že USA pod jeho vládou prosperují víc než kdy jindy, realita je často složitější.

Donald Trump | foto: Profimedia.cz

Jak velké osobní zásluhy měl Trump na ekonomickém vývoji země? A jaké budou důsledky rozhodnutí, které ohledně ekonomické budoucnosti USA přijal v posledních dvanácti měsících?

Burzovní trh

Vývojem burzovního trhu se Donald Trump chlubí nejraději. Hlavní burzovní indexy sice za poslední rok rostly, jak ale uvedl britský deník The Independent, Trump si záměrně vybírá indexy, které nejsou vše vypovídající. 

Na začátku ledna Trump na svém Twitteru uvedl, že Dow Jones Index vzrostl od 9. listopadu 2016, kdy dosáhl hodnoty 18 589 bodů, na dnešních 25 075 bodů. „To je nový rekord. Za pět týdnů vyskočil o 1 000 bodů. To je nejrychlejší růst v historii,“ uvedl Trump. 

05.ledna 2018 v 12:35, příspěvek archivován: 19.ledna 2018 v 10:41

Dow goes from 18,589 on November 9, 2016, to 25,075 today, for a new all-time Record. Jumped 1000 points in last 5 weeks, Record fastest 1000 point move in history. This is all about the Make America Great Again agenda! Jobs, Jobs, Jobs. Six trillion dollars in value created!

Dow Jones Industrial Average, index 30 velkých amerických společností, měl ve chvíli, kdy Trump vyhrál volby 18 589 bodů. Dnes má více než 26 tisíc bodů. Dow Jonesův index je sice jeden z nejznámějších a nejstarších ukazatelů vývoje na americkém akciovém trhu, po technické stránce se ale tržním indexům jako je například S & P 500, nemůže vyrovnat. Odborníci jej často označují za chybný index. 

Jednotlivé společnosti v indexu jsou totiž oceňovány podle hodnoty svých akcií, což není příliš přesný způsob, jak určit míru pokroku amerických společností. Naopak tržní indexy typu  S & P 500 se počítají podle tržní hodnoty společnosti, což je mnohem přesnější a lepší způsob, jak zhodnotit pokrok amerických společností. Výhodou je i mnohem větší počet společností v indexu.

Po Trumpově inauguraci vzrostla i tržní hodnota indexu S & P 500. Konkrétně z hodnoty 19,6 bilionů dolarů na 25,1 bilionů dolarů, což je zisk kolem 5,5 bilionů dolarů. Růst tržní kapitalizace hodnoty Dow Jonesova indexu ale zněl v tomto období skromněji - 1,6 bilionů dolarů.

Magazín Forbes porovnával, jak si jednotlivé indexy vedly během vlády Obamy a Trumpa. Trumpův zisk v indexu Dow Jones byl sice vyšší než za předchozího prezidenta, index S&P 500 měl ale lepší výsledky za Obamovy vlády. 

Zdá se, že tržní ocenění se prudce zvýšilo s Trumpovým vítězstvím ve volbách. Analytici z Wall Street to ale interpretovali spíše jako reakci na jeho kampaňové sliby o významných investicích do infrastruktury a snížení daní pro firmy. To se mělo pozitivně projevit na ziscích amerických firem. Zatím ale došlo pouze ke snížení daní.

Celosvětová ekonomika v roce 2017 překvapivě rostla. Je důležité, že evropské akciové trhy od voleb v USA také posílily. Nelze to ale důvěryhodně připisovat jako zásluhu Trumpovi.

Trh práce

Donald Trump se také často chlubí tím, kolik pod jeho správou vzniklo nových pracovních míst. Jedním z jeho oblíbených prohlášení v uplynulém roce bylo: „Práce se vrací do USA“. Nutno podotknout, že měsíční přírůstek pracovních míst byl za jeho vlády rozhodně velký, v průměru kolem 170 tisíc měsíčně. A oficiální míra nezaměstnanosti klesla z lednových 4,8 procent na 4,1 procenta, což je nejnižší míra od roku 2000. 

Je však důležité nezapomenout, že na snižování míry nezaměstnanosti pracoval od dob recese v roce 2009 už předchozí prezident Barack Obama. Ten pečlivě dohlížel na to, aby desetiprocentní nezaměstnanost z roku 2009 neustále klesala. 

I přes některé významné příklady, které Trump ukázal, neexistují důkazy o tom, že by se prezidentovi podařilo přesvědčit americké výrobní firmy jako celek, aby přesunuly pracovní pozice ve svých mezinárodních dodavatelských řetězcích zpět do USA a podpořily tak tamní nezaměstnanost. 

Ve skutečnosti je to naopak. V roce, kdy byl Trump zvolen, zaznamenalo Ministerstvo práce Spojených států ztrátu 93 tisíc pracovních míst kvůli outsourcingu nebo obchodní soutěži. To jsou vyšší ztráty než je průměr z poloviny předchozí dekády. Tehdy to bylo 87 tisíc pracovních míst. 

HDP

V prvním čtvrtletí roku 2017 rostla americká ekonomika jen mírně, konkrétně o 1,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí posílila na 3,2 procenta. Jak ale uvedlo CNBC, silný růst HDP v posledních dvou čtvrtletích není Trumpovou zásluhou, ale je do značné míry odrazem silnější globální ekonomiky. 

Mezinárodní měnový fond počítal s tím, že americké HDP vzroste z 1,5 procent (2016) na 2,2 procenta a bude to tak druhý největší růst v G7. V roce 2018 se očekává růst o 2,3 procenta. Trump přitom slibuje šestiprocentní růst. Takového růstu ale USA dosáhly naposledy v roce 1984, a to jen na krátkou dobou. 

Daňové škrty

„Masivní snížení daní pro pracující rodiny v celé Americe.“ Tak popisoval Donald Trump daňový zákoník, který prosadil senát v prosinci. Dá se říct, že to byl první a dosud jediný významný legislativní úspěch jeho vlády.

Návrh zákona snižuje horní sazbu daně z příjmů z 39,6 procent na 38,5 procent a snižuje také sazby pro většinu daňových pásem s nižšími příjmy. 

Reforma, která mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent a jednotlivcům umožňuje snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu, je jedním z pilířů Trumpova politického programu.

Odborníci tvrdí, že zvýší americký rozpočtový deficit. Nezávislí analytici zároveň odmítli prezidentovo tvrzení, že právní předpisy budou prospěšné především obyčejným Američanům. Prohlašují, že prospěch z ní budou mít především korporace a bohatí lidé. Trump takové závěry odmítá a tvrdí, že změny povzbudí celé hospodářství, zejména střední třídu.

Centrum daňové politiky vydalo analýzu dopadu daňové reformy. Ukázalo se, že by sice v průměru většině Američanů daně v letech 2019 - 2025 snížila, ale zdaleka největší užitek z daňových slev v příštím desetiletí by mělo 1 procento výdělečně činných a  0,1 procento amerických domácností, včetně samotného Trumpa. Od roku 2027 by daně u skupiny s nejnižšími příjmy ve skutečnosti rostly.

A co budoucnost?

V prvním roce chaotického prezidentství Donalda Trumpa americká ekonomika nic moc nezískala. A jeho tvrzení, že má velké zásluhy na všech pohybech na burze cenných papírů a trhu práce, musí být brána s velkou rezervou. Jeho jediný zákonodárný úspěch americké střední třídě nepřinese nic z toho, co jí Trump loni slíbil.

V dlouhodobějším časovém horizontu budou Trumpovy protiimigrační legislativní manévry, buřičská rétorika a autoritářské postavení zemi spíše na škodu. Mohou ohrozit křehkou moc a prestiž USA po celém světě.

Pokud Trump v příštích několika letech začne dodržovat své protekcionistické sliby, může vážně poškodit integritu liberálního globálního obchodního systému, který bude opět pro americkou ekonomiku škodlivý.

Autor:
  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...