Americký ministr financí Henry Paulson.

Americký ministr financí Henry Paulson. - Henry Paulson. | foto: Profimedia.cz

Schodek rozpočtu USA byl třikrát vyšší než loni

  • 17
Krize ve Spojených státech běží na plné obrátky. Posledním důkazem je schodek země za fiskální rok 2008. Ten skončil na novém rekordu 455 miliard dolarů a oproti minulému roku se zvýšil třikrát.

"Rozpočtové výsledky odrážejí pokračující pokles na trhu s bydlením, potíže kapitálového trhu a pomalejší růst ekonomiky," sdělil americký ministr financí Henry Paulson.

Loni byl schodek 162 miliard dolarů, letos se dluh zastavil na 455 miliardách, čímž padl dosavadní rekord z roku 2004. Tehdy se dluh vyšplhal na 413 miliard dolarů. Největší vliv na letošní schodek má finanční krize.

Vláda utrácela za války, krachy bank a boj s finanční krizí a výdaje na nezaměstnanost. Dlouhodobě také americkou ekonomiku zpomaluje pokles na trhu s nemovitostmi. Ještě v červenci vláda počítala s maximálním schodkem 389 miliard.

"Máme namířeno k dalšímu rekordnímu deficitu v roce 2009, a to i bez dalších záchranných opatření. I když si myslím, že by se dalším výdajům v téhle chvíli nikdo nebránil," řekl agentuře Reuters Lou Crandall, hlavní ekonom firmy Wrightson ICAP z New Jersey.