ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

San Francisco drtí rozpočtové schodky. Důvodem je útlum technologického sektoru

  • 46
Americkému San Franciscu hrozí ekonomické problémy. Země totiž bojuje se značným rozpočtovým schodkem, který se negativně odráží do hospodaření. Důvodem je útlum technologického sektoru, propouštění a přechod lidí na home office, kvůli čemuž město přišlo o část daňových příjmů.

Vedení města předpokládá, že v rozpočtech pro příští dva roky bude chybět až 728 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 17 miliard korun. Starostka města London Breedová se proto najít možnosti, jak alespoň část finančních prostředků ušetřit. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Starostka požádala dílčí úřady ve městě, aby hledaly ve svých rozpočtech úspory. Cílem pro příští rok jsou alespoň pětiprocentní úspory a pro ten další pak osmiprocentní. K propouštění úředníků se ale London Breedová uchýlit zatím nechce.

„Víme, že výzvy, kterým San Francisco čelí, jsou velké. Máme před sebou spoustu práce, abychom udrželi stabilní chod města,“ uvedl Breedová ve svém prohlášení. „Bude to vyžadovat těžká rozhodnutí a velké kompromisy,“ dodala.

Místní technologické centrum nyní čelí obrovskému odlivu zaměstnanců. Zdejší firmy kvůli obavám z ekonomického ochlazení propouští tisíce pracovníků a zdejší kanceláře tak z velké části zejí prázdnotou. Další část pak pracuje z domova.

Mlha nad San Franciskem není, co bývala, všímají si námořníci i realiťáci

To se ale odráží i do ceny, kterou zdejší nemovitosti mají. Z důvodu jejich velké nabídky se totiž propadla jejich hodnota, a kvůli tomu klesnou městu pravděpodobně i příjmy, které vybírá ve formě daní z nemovitosti.

Kromě nižších příjmů se městu zároveň citelně zvýší i náklady. Očekává růst platové složky svých zaměstnanců a více peněz má putovat třeba i do sektoru školství. Na pomoc z federální kasy se San Francisco spolehnout zřejmě nemůže, a proto řešení těchto problémů nemusí být jednoduché.

Zuckerberg prodal dům v San Francisku. Za třikrát vyšší cenu, než ho koupil

I tak ale Breedová nechce upustit z dalších výzev, se kterými do funkce starostky města San Francisco vstupovala. Bude nadále usilovat o zlepšení veřejné bezpečnosti a o snížení osob bez domova v ulicích města.