Svoje křivky vystavila zpěvačka Rihanna v tomto sexy koženém modelu při...

Svoje křivky vystavila zpěvačka Rihanna v tomto sexy koženém modelu při slavnostním představení vlastní kosmetické kolekce Fenty Beauty loni v dubnu. | foto: Profimedia.cz

Kosmetika a móda vynáší Rihanně miliardy, udělaly z ní nejbohatší zpěvačku

  • 5
Nejbohatší ženou v hudebním průmyslu je dle časopisu Forbes Rihanna, její majetek vyčíslil na 600 milionů dolarů (13,7 miliardy korun). Rodačka z ostrova Barbados tak předběhla i slavná jména jako Madonna (570 mil. dolarů) nebo Beyoncé (400 mil. dolarů). Většina jejího bohatství ale nepochází z hudby.

Převážná část majetku 31leté zpěvačky pochází z její spolupráce s francouzským koncernem LVMH, jenž vlastní přes 60 značek luxusního zboží. Rihanna se s firmou dělí například o kosmetickou značku Fenty Beauty, která nese její příjmení (celé jméno zpěvačky je Robyn Rihanna Fenty).

I díky podpoře popové hvězdy, již na Instagramu sleduje téměř 72 milionů lidí, vykázala tato značka tržby v hodnotě 100 milionů dolarů pouhých pár týdnů po jejím založení v roce 2017. 

Daří se jí i nadále, loni činily příjmy Fenty Beauty 570 milionů dolarů. Po necelých dvou letech na trhu přesahuje hodnota firmy tři miliardy dolarů, píše Forbes. Časopis odhaduje, že koncern LVMH v ní vlastní 50 procent a Rihanna přibližně 15 procent. 

LVMH

Nadnárodní společnost vznikla v roce 1987 sloučením módní značky Louis Vuitton s firmou Moët Hennessy. Tu od roku 1971 tvořil spolek výrobců šampaňského Moët & Chandon a koňaku Hennessy. Pod koncern LVMH dnes spadá například síť parfumerií Sephora nebo luxusní značky Dom Pérignon, Dior či Givenchy.

Kromě toho podniká držitelka devíti cen Grammy v módním byznysu. Patří mezi spoluvlastníky značky spodního prádla Savage X Fenty, která rovněž těží ze zpěvaččiny popularity. A Rihannino módní impérium se dál rozrůstá, v květnu se společně s parnery z LVMH pustila v Paříži do produkce luxusního oblečení, bot a šperků, jež prodává pod značkou Fenty.

Ze zpěvačky módní ikonou

Stala se tak první ženou tmavé pleti, jež vede jeden z hlavních pařížských módních domů, napsal deník The New York Times. Fenty je rovněž první značkou, kterou koncern LVMH vybudoval od základů. „Bernard Arnault věřil mně a mé vizi,“ uvedla Rihanna. Francouzský miliardář Arnault stojí v čele společnosti LVMH a v žebříčku nejbohatších lidí světa Bloomberg Billionaires Index mu momentálně patří třetí příčka.

Módní kolekce představuje pro Rihannu první projekt na trhu s luxusním oblečením. V minulosti ale vytvořila několik návrhů pro britského prodejce oděvů River Island a byla jmenována kreativní ředitelkou sportovní značky Puma, uvádí CNN.

Zpěvačka se věnuje také charitě. V roce 2012 založila nadaci Clara Lionel Foundation, která podporuje úsilí v oblasti zdraví a vzdělávání v chudých komunitách po celém světě. V únoru 2017 ji Harvardova universita jmenovala dobročinnou pracovnicí roku.

Rihanna září v reklamě na vlastní kosmetiku (11. 9. 2017):