(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Superboháči sbírají pasy jako trofeje. Některá občanství se dají koupit

  • 59
Mít druhý, třetí nebo čtvrtý pas je pro nejbohatší lidi planety jedna z trofejí, kterou chtějí mít. Nejlukrativnější je rakouské občanství, které se prodává za půl miliardy. Nejlevnější je občanství několika karibských ostrovů – stojí necelých dva a čtvrt milionu korun.

Bohatí lidé si chtějí zajistit bezpečí. Mít plán B. Chtějí mít klid v duši pro případ, že by v jejich zemi byla revoluce nebo jiný sociální otřes, míní Christian Kalin, šéf společnosti Henley & Partners, která poskytuje poradenství v oblasti získávání občanství.

Mnoho států umožňuje cizincům, kteří v nich žijí, aby po splnění určitých kritérií získali občanství. Pouze deset zemí světa své pasy přímo prodává. Většina však úplatné získání občanství podmiňuje přímou investicí, typicky do majetku nebo místního byznysu, informuje agentura Bloomberg.

Mezinárodní měnový fond osm zemí tohoto typu příznačně označuje jako offshore finanční centra. Kalin však tvrdí, že hlavní motivací bohatých pro kupování občanství je stabilita, nikoli snaha vyhnout se daním.

A samozřejmě určité vychloubání se. „Když vlastníte jachtu a dvě letadla, další položkou je maltský pas,“ tvrdí Kalin. „Je to nejnovější symbol určitého statusu. Někteří naši klienti pasy rádi sbírají,“ pokračuje.

Kolik stojí občanství
Rakousko531,24 milionu korun prodává se od roku 1985
Kypr53,12 milionu korun prodává se od roku 2002
Malta23,82 milionu korunprodává se od roku 2014
Turecko22,36 milionu korunprodává se od roku 2017
Vanuatu5,07 milionu korunprodává se od roku 2017
Grenada4,66 milionu korunprodává se od roku 2013
Svatý Kryštof a Nevis3,36 milionu korunprodává se od roku 1984
Svatá Lucie2,24 milionu korunprodává se od roku 2015
Dominika2,24 milionu korunprodává se od roku 1993
Antigua a Barbuda2,24 milionu korunprodává se od roku 2013
Zdroj: Bloomberg; přepočteno z amerických dolarů