Za desítky milionů dolarů. Seznamte se s deseti nejdražšími lahvemi alkoholu

  • 51
Za lahev alkoholu běžní zákazníci zpravidla platí stovky korun, u těch kvalitnějších se pak cena může vyšplhat až k desítkám tisíc. Existují však fajnšmekři, kterým ani to nestačí. Na trhu se tak dají najít i lahve, které stojí několikanásobně více. Pokud má zákazník zájem, může tak snadno utratit miliony dolarů. Toto je deset nejdražších lahví na světě.

10. Armand de Brignac Midas

Armand de Brignac Midas

Běžné šampaňské od Armand de Brignac stojí v přepočtu necelých 7 tisíc korun. Pokud má však někdo zájem o jeho zlaté, třicetilitrové lahve, musí si připravit mnohem víc.

Když se začaly prodávat, stály „jen“ 65 tisíc dolarů. To je zhruba 1,5 milionu korun. V současnosti je však jejich hodnota mnohem vyšší. Majitelem firmy se totiž v roce 2014 stal rapper Jay-Z a popularita značky rapidně stoupla. Podle odhadů by se tak dnes cena vyšplhala na zhruba 265 tisíc dolarů, v přepočtu cca nad hranici šesti milionů korun.

V oběhu se lahví, obsahujících 30 let stárnoucí nápoj, pohybuje šest. Každá z nich váží 45 kilogramů a je výsledkem ruční práce osmi zlatníků. Obsah je směsí vín Pinot Meunier, Chardonnay a Pinot Noir v poměru 20:40:20.

9. Romanée-Conti ročník 1945

Romanée-Conti (1945)

Vinice Romanée-Conti v roce 1946 prošly radikální změnou. Kvůli epidemii škůdců musely přejít na jiný druh révy. Starší ročníky tak značně stouply na ceně, především se to dotklo vín z roku 1945. Na konci druhé světové války se totiž slavné francouzské firmě podařilo vyrobit jen 600 lahví.

Jejich cena se tak v současnosti pohybuje v závratných výškách. Od října 2018 drží dokonce rekord za nejdražší lahev vína na světě. Na dražbě v aukční síni Sotheby‘s se jedna prodala za 558 tisíc dolarů, tedy zhruba 12,9 milionu korun.

Mezi milovníky vína se někdy tomuto ročníku přezdívá jednorožec. Jedná se totiž o jeden z nejčastěji padělaných alkoholických nápojů a podle některých je tak snazší narazit na mytické zvíře, než na pravé Romanée-Conti z roku 1945.

8. 64letá whiskey Macallan v lalique

Macallan 64 in Lalique

Macallan je jednou z nejznámějších značek luxusní skotské na světě. Této verze její čisté sladové whisky se prodaly jen čtyři lahve, cena jedné z nich se na aukci v roce 2010 vyšplhala na 460 tisíc dolarů (přes 10,6 milionu korun). V současnosti se její hodnota odhaduje na 625 000 dolarů (14,4 milionu korun).

Tato lahev od Macallanu se tak do Guinessovy knihy rekordů zapsala jako nejdražší whisky na světě. Její ručně vyráběná skleněná lahev inspirovaná secesním style lalique váží prázdná přes 11 kilogramů.

Po výše zmíněné aukci se novému majiteli ozval zájemce, který chtěl whisky ochutnat. Za jednoho „panáka“ nakonec zaplatil 64 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun.

7. Mendis Coconut Brandy

Mendis Coconut Brandy

Ač se kombinace brandy a kokosu může zdát překvapivá, firma Mendis právě na tomto spojení vydělala. Každá z lahví této pálenky z kokosů stojí milion dolarů a je ručně číslovaná a podepsaná zakladatelem firmy, W. M. Mendisem.

Brandy, která dva roky zraje v sudech ze dřeva ze Srí Lanky, se vyrábí od roku 2007. Je historicky prvním destilátem vyráběným čistě z kokosu. Její cena je jeden milion dolarů (přes 23 milionů korun).

V roce 2007, kdy se začala prodávat, však zákazník za své peníze nedostal jen lahev. V ceně byla i sedmidenní dovolená na Maledivách a návštěva rodinného domu Mendisů.

6. DIVA Vodka

DIVA Vodka

Vodka DIVA ze Skotska se prodává v průhledných skleněných lahvích s proužkem z barevných drahých kamenů. Její cena se také pohybuje kolem milionu dolarů – přesná hodnota však záleží na tom, jaké kameny si zákazník pro lahev vybere.

Vodka je nejdříve třikrát destilovaná přes dřevěné uhlí vyrobené ze severských bříz. Cenu ale zvyšuje především následující krok: destilace přes „písek“ z rozdrcených diamantů a dalších drahých kamenů.

5. Russo-Baltique Vodka

Russo-Baltique Vodka

Další položkou na seznamu nejdražších alkoholických nápojů je opět vodka. Russo-Baltique je ruská firma, původně vyrábějící automobily a letadla. Právě na ně odkazuje i designem lahví své vodky – nápoj za 1,35 milionu dolarů (31 milionů korun) našel inspiraci v luxusních vozech.

Vodka od Russo-Baltique je velmi oblíbená mezi ruskými oligarchy a objevila se například i v třetí řadě seriálu Dům z karet. Hodnota však spíš než v obsahu leží v lahvi. Její hrdlo je z čistého zlata a je do něj navíc zakomponováno několik diamantů.

4. Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne

Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne

Koňak Henri IV Dudognon Heritage za svou vysokou cenu, 2 miliony dolarů, vděčí především svému stáří. Obsah lahve ze čtyřiadvacetikarátového zlata pokrytého tisíci malých diamantů je totiž stovky let starý.

Samotný koňak vznikl v roce 1776 a přes jedno století zrál v dubových sudech. Jeho název vzdává poctu králi Jindřichovi IV. Francouzskému, který vládl mezi lety 1589 a 1610. Obsahuje 41 procent alkoholu.

3. Tequila Ley .925 Pasion Azteca

Tequila Ley .925 Pasion Azteca

Nejdražší sérií lahví alkoholu na světě, které zatím nepoznaly majitele, je Tequila Ley .925 s podnázvem Pasión Azteca, Aztécká vášeň. Vzhledem se silně podobá předchozí lahvi na tomto seznamu a spojuje je i muž, který za nimi stojí – Fernando Altamirano, šéf Tequila Ley.

Vznikla v roce 2010 a byla naplněna tequilou Anejo, tehdy čtyřletou. I zde je však lahev samotná podstatně dražší, než její obsah. Je totiž pokryta zhruba šesti a půl tisíci diamanty a její cena je 3,5 milionu dolarů, přes 81 milionů korun. Některá zahraniční média však již od jejího představení odhadovala, že pokud se nakonec některá z lahví prodá, bude její cena nižší.

2. Billionaire Vodka

Billionaire Vodka

Název druhého nejdražšího alkoholu světa mluví sám za sebe – vodka pro miliardáře se jmenuje Billionaire Vodka (Miliardářská vodka). Motto jejího výrobce zní: „Je dobré být králem.“ Pětilitrová lahev za 3,7 milionu dolarů (zhruba 85,8 milionu korun) je podle něj ručně pokrytá přibližně třemi tisíci diamantů a krystalů od Swarovského.

Ruční práce se týká i vodky samotné. Je vyráběna podle tajné firemní receptury, která podle společnosti zahrnuje křišťálově čistou vodu, obilí a diamanty. Kromě vodky pak zákazník dostane také přístup ke službám jejich takzvaných concierges. Tento speciální druh recepčních a asistentů má za úkol jediné – udržet klienta naprosto spokojeného.

Za firmou stojí designér a multimilionář Leon Verres. Jeho práce se většinou týká luxusního zboží pro ty nejbohatší. Kromě vodky pro miliardáře má „na svědomí“ například i nejdražší parfém na světě.

1. D’Amalfi Limoncello Supreme

D’ Amalfi Limoncello Supreme

Nejdražší lahví alkoholu na světě je však D’Amalfi Limoncello Supreme. Prodává ji společnost Stuart Hughes a zájemci si ji mohou pořídit za 27 milionů liber. Její obsah, nápoj s názvem limoncello, vznikl v italské firmě Antica Russo tradičním namáčením citronové kůry v lihu.

Cenu však žene vzhůru hlavně lahev samotná. Kromě tradičního nažloutlého likéru totiž zákazník za částku činící v přepočtu více než 806 milionů korun pořídí také čtyři diamanty.

Tři z nich, o celkové hmotnosti 13 karátů, se nachází pod jejím hrdlem. Čtvrtý kámen je pak zasazen do jejího těla. Má 18,5 karátu a podle oficiálních stránek prodejce je opravdovou raritou.

Lahev si původně jako unikátní požadavek objednal anonymní klient z Itálie, firma se však po prodeji rozhodla vyrobit ještě jednu. Na majitele čeká již přes osm let.