Práce - ilustrační foto.

Práce - ilustrační foto. | foto: AČFK

Na Slovensku má práci nejvíce lidí od roku 1994

  • 169
Od letošního dubna do června klesla nezaměstnanost na Slovensku na nejnižší hodnotu od roku 1994. V sousední zemi nemá práci 10,1 procenta lidí. V prvním čtvrtletí bylo bez práce o 0,4 procenta více Slováků.

Oznámil to slovenský statistický úřad. Práci nemá téměř 271 tisíc Slováků, což je o 10 tisíc méně, než v prvních třech měsících letošního roku.

Meziročně pokles byl o sedm procent. Zaměstnanost se meziročně zvýšila o 2,9 procenta na 2,4 milionu osob. Počet pracujících tak byl o zhruba 13.500 lidí vyšší než v prvním čtvrtletí.

Podle odlišné metodiky Ustředí práce, sociálních věcí a rodiny činila slovenská míra nezaměstnanosti na konci června 7,42 procenta. V dubnu podle této metodiky klesla na historické minimum 7,38 procenta.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z odlišných způsobů, kterými se určuje počet nezaměstnaných.

Průzkumy statistiků jsou založené na vybraném vzorku bez ohledu na to, zda jsou osoby bez práce registrované. Úřady práce naproti tomu vycházejí z počtu evidovaných nezaměstnaných, kteří jsou v daném období schopni nastoupit do práce.

,