Vodka s příchutí lososa firmy Alaska Distillery.

Vodka s příchutí lososa firmy Alaska Distillery. | foto: ČTK

Na Aljašce vyrábí lososovou vodku. Z prvních pokusů se zvedal žaludek

  • 21
Po šunkové vodce z amerického Seattlu přichází na trh další pálenka pro masožrouty - vodka s příchutí lososa. Chtěli jsme vyrobit něco aljašského, svěřil se Toby Foster z firmy Alaska Distillery. Při prvních experimentech s recepturou musel mít po ruce kyblík, kdyby se mu udělalo nevolno.

Zhruba před rokem uvedla na trh lihopalna Black Rock Spirits ze Seattlu šunkovou vodku. Oba masové destiláty byly původně míněny k míchání koktejlu Bloody Mary, ale získávají si stále větší oblibu mezi experty na míchání nápojů - a nejen mezi nimi.

"Myslím, že na jejím vzniku se podílelo trochu bláznovství a trochu opilosti," říká Toby Foster z Alaska Distillery, který přišel s novými příchutěmi inspirovanými Aljaškou. Jeho záměrem bylo uvést na trh místní vodku, která by vyčnívala z řady dalších lahví v regálech obchodů s alkoholickými nápoji.

"Snažil jsem se vymyslet něco aljašského - a co je aljašštějšího než uzený losos? Bylo to něco jako zjevení," dodává.

Samotný nápad se ukázal být tou snazší částí. Najít správný recept už bylo o trochu větší výzvou. Foster s kolegyní Scotti MacDonaldovou to zkoušeli osmačtyřicetkrát a některé z prvních 47 pokusů byly jednoduše odporné.

"Rozhodně při prvních zkouškách jsme museli mít po ruce kyblík, kdyby se nám zvednul žaludek," říká MacDonaldová. "Bylo to hodně hnusné a takové mastné. Ale jakmile se nám toho povedlo zbavit a začali jsme to jen vylepšovat, tak už to byla zábava a hra," dodává.

Základem receptu je uzený losos

Vodka patří mezi nejprodávanější destiláty v USA a v posledních pěti nebo šesti letech šel nahoru prodej jejích ochucených druhů, říká Danielle Eddyová, mluvčí rady destilovaných alkoholů v USA. Jako první byly ovocné příchuti, pak následovala zelenina a bylinky a dokonce i ruská česneková vodka. "V posledních měsících se na trhu objevila Bakon Vodka (s šunkovou příchutí), ovšem vodka s uzeným lososem je nejmimořádnější, o jaké jsme slyšeli," dodala.

Lihovar Alaska Distillery funguje pět let, a pokud je to možné, spoléhá výhradně na aljašské produkty - od obilí, přes brambory až po vodu z ledovce - a teď i na lososy lovené v Aljašském zálivu. Klíčem k příchuti nejnovější vodky je způsob, jakým se losos udí; a to je obchodním tajemstvím. Jakmile je ryba vyuzena, odstraní se kůže a zaměstnanci rozmělní jednotlivé filety. Ty jsou pak umístěny do velké kádě, kde se smísí s vysoce koncentrovaným etanolem. Z této směsi je extrahována příchuť i s výraznou, typicky lososovou barvou.

"Výsledkem je velmi koncentrovaná tekutá tresť, kterou přidáváme do své vodky. Mísíme ji za studena a ještě několikrát ji filtrujeme," vysvětluje Foster.

Jakou další masovou příchuť by mohla mít vodka?

celkem hlasů: 3778

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 7. července 2010. Anketa je uzavřena.

Uzenou
Uzenou 2754
Hovězí
Hovězí 569
Kuřecí
Kuřecí 455
,