Mittal do budoucna hledí s mírným pesimismem. Ocel zlevnila, ale její výroba je dražší.

Mittal do budoucna hledí s mírným pesimismem. Ocel zlevnila, ale její výroba je dražší. | foto: Profimedia.cz

Mittal: Konec roku je nejistý, výroba oceli zdražila

  • 3
Světový ocelář ArcelorMittal, který působí i v Česku, od července do září vydělal o polovinu více než loni. V přepočtu 24 miliard korun. Důvod k radosti ale nemá. Výroba oceli je totiž dražší, a naopak ceny na burzách sletěly dolů.

Firma si ve třetím čtvrtletí připsala zisk 1,35 miliardy dolarů, tedy téměř 24 miliard korun. Pozitivní je, že poptávka po oceli je ve srovnání s loňskem vyšší. Ale zároveň jiné věci nehrají firmě do karet.

Společnost se obává růstu cen surovin a zpomalení poptávky. Poslední výsledek navíc ve srovnání s druhým letošním čtvrtletím klesl.

V dubnu firma předpověděla, že zisky porostou po celý letošní rok, ovšem dnes prezident firmy Lakshmi Mittal připustil, že tento cíl se nedaří plnit. S nejistotou se dívá i na poslední tři měsíce roku.

"Náš výhled na poslední čtvrtletí je opatrný, což souvisí se zdražováním vstupních nákladů v celém odvětví a nízkou poptávkou," řekl Mittal, ale dodal, že tyto odhady neplatí pro všechny regiony stejně.

Ceny oceli na burzách spadly, ale železná ruda, která je jednou ze základních surovin pro výrobu oceli, zdražila. Poptávka po oceli roste, ačkoliv zůstává na předkrizových úrovních.

Skupina ArcelorMittal sídlí v Lucembursku a produkuje zhruba 6 procent světové oceli. Tržby firmy se ve třetím čtvrtletí zvýšily o třicet procent.