Lego představilo novou kolekci s názvem Ženy ve vesmíru.

Lego představilo novou kolekci s názvem Ženy ve vesmíru. | foto: Lego

Lego před Vánocemi servíruje novou kolekci: oslavuje úspěšné ženy NASA

  • 9
I letos chce společnost Lego podpořit své vánoční tržby uvedením nové kolekce. Tentokrát míří nejnovější stavebnice na milovníky vesmíru a zároveň obdivovatele žen, které se významně zapsaly do historie amerického úřad pro letectví a kosmonautiku NASA.

Kolekci nazvanou „Ženy z NASA“ začne Lego od 28. října prodávat v New Yorku a od 1. listopadu na celém světě. Stavebnice jde na trh s cenovkou 24,99 dolaru, tedy asi 543 korun.

Sada obsahuje 231 dílků, ze kterých lze sestavit model Hubbleova vesmírného teleskopu a model raketoplán. Součástí jsou i figurky žen, jejichž jméno zná v NASA snad každý: zmenšeniny Sally Rideové, Nancy Grace Romanové, Margaret Hamiltonové a Mae Jemisonové.

Každá z těchto žen je klíčovou součástí historie NASA. Rideová byla první Američanka, která v roce 1983 letěla do vesmíru. Fyzička a astronautka Jemisonová byla pro změnu první černošská astronautka.

Počítačová odbornice Hamiltonová byla odpovědná za vybudování programu používaného v misích Apollo. Podle webu Gizmodo ale rodina Hamiltonové nedovolila společnosti Lego, aby využila její podobu.

Romanová byla jedním z předních astronomů, kteří se podíleli na vzniku Hubbbleova dalekohledu, který vědcům pomáhá provádět nespočet nových pozorování a ukázal lidem na Zemi rozsah vesmírné krásy. 

Zatím „jen“ dvojka

Dánské Lego loni zaznamenalo rekordní tržby. Jejich růst byl však nižší než v předchozích letech a firma tak zůstala světovým výrobcem hraček číslo dvě za americkou firmou Mattel (detailnější čísla najdete zde).

Edice by měla zahrnovat také Katherine Johnsonovou, matematičku, jejíž výpočty umožnily uskutečnit misi k Merkuru a mise Apollo. Příběh Johansonové se také stal námětem filmu Skrytá čísla (trailer k filmu zde). 

Jak uvádí portál Quartz, návrh edice předložila v červenci roku 2016 Maia Weinstocková, editorka a redaktorka portálu MIT NEW, který informuje veřejnost o úspěších a novinkách Massachusettského technologického institutu. Během dvou týdnů ji příznivci Lego dali více než 10 tisíc hlasů, čehož se společnost Lego okamžitě chytla. Krátce poté navrhly Gemma Andersonová a Marie Sertillangesová  kolekci „Ženy z NASA“ .