Fan Ping-ping na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, 24. 5. 2017

Fan Ping-ping na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, 24. 5. 2017 | foto: AP

Oblíbená čínská herečka krátila daně, zaplatí skoro tři miliardy

  • 42
Slavná čínská herečka Fan Ping-ping, kterou diváci v Evropě mohou znát především z filmových sérií X-Men a Iron Man, musí zaplatit pokutu v přepočtu téměř 2,9 miliardy korun. Během posledních let totiž krátila daň z příjmu. Pokud stihne pokutu zaplatit v soudem uložené termínu, nebude trestně stíhána.

Podle čínské agentury Xinhua se vyhnula zaplacení přibližně 134 milionů yuanů, což je v přepočtu cca. 435 milionů korun. O výši pokuty rozhodl soud v sobotu, média však byla o situaci informována až ve středu.

Kromě Fanové je v souvislosti s případem momentálně vyšetřován i její agent. Podle agentury Bloomberg údajně mařil vyšetřování.

Podle čínských zákonů je osoba, která je při krácení daně přistižena poprvé, v lepší pozici než recidivista. Pokud udanou pokutu zaplatí v termínu určeném soudem, nebudou proti ní ani v případě takto vysokých částek uvaleny žádné žaloby.

Fanová se na svém účtu na čínské sociální síti Weibo, kde má 60 milionů sledujících, oficiálně omluvila za své jednání. „Hrozně se za své chování stydím,“ citovala ji agentura Reuters. „Všechny mé úspěchy jsou neoddělitelné od podpory našeho státu a občanů. Bez dobré politiky komunistické strany a bez lásky lidu není žádná Fan Pin-ping,“ dodala.

Mezi fanoušky se šíří spekulace o tom, že byla herečka držena a hrubě vyslýchána čínskou policií. Přibližně před  dvěma měsíci totiž zmizela ze společenského života. Nebyla k vidění na akcích, na které se měla dostavit a ani se nepřihlašovala do svých účtů na sociálních sítích.

Trik jinu a jangu

V červnu zahájila čínská vláda rozsáhlá vyšetřování daňových úniků právě z této oblasti. Podle informací Reuters bylo kromě Fanové obviněno i několik dalších slavných herců, jejichž jména však nezmiňuje.

Způsob krácení daně, který podle tamních autorit čínští herci využívají, se v Asii nazývá trik jinu a jangu. Společnost uzavře s hercem dvě smlouvy – jednu skutečnou a jednu „naoko“, která se poté ukáže úřadům.

Obvinění se týká i několika firem, ve kterých Fanová zastupuje výkonné pozice. Tato čínská herečka je kromě filmů známá i z reklam na výrobky takových firem, jako je Mercedes-Benz, L´Oreal nebo Louis Vuitton.