Cenný drahokam má 1098 karátů. (17. června 2021)

Cenný drahokam má 1098 karátů. (17. června 2021) | foto: Reuters

Třetí největší diamant na světě má 1098 karátů. Na své jméno ještě čeká

  • 20
Diamant, který byl začátkem měsíce nalezen v Botswaně, je zřejmě třetí největší, jaký byl kdy vytěžen. Cenný drahokam má 1 098 karátů. Ministr vnitra oznámil, že diamant byl objeven ve velmi příhodnou dobu, protože loňský rok kvůli pandemii prodeji cenných nerostných surovin moc nepřál.

Drahokam zástupci společnosti Debswana Diamond Company předvedli botswanskému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu. Největším diamantem je Cullinan s 3 106 karáty, který byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe.

Před šesti lety společnost Lucara Diamond v Botswaně vytěžila 1 109 karátový diamant nazvaný Lesedi La Rona. Nově objevený diamant ještě jméno nedostal.

Botswanský ministr pro nerostné suroviny Lefoko Moagi řekl, že drahokam s délkou 73 milimetrů, šířkou 52 milimetrů a silný 27 milimetrů nemohl být nalezen v příhodnější dobu, protože na prodej diamantů v loňském roce měla negativní dopad pandemie covidu-19. Vláda přitom získává od Debswany až 80 procent příjmů z prodeje diamantů prostřednictvím dividend, poplatků a daní.

Jsou to diamanty? Objev tajemných kamenů v JAR rozpoutal novou horečku

Objem produkce společnosti Debswana se v loňském roce propadl o 29 procent na 16,6 milionu karátů a prodej se snížil o 30 procent na 2,1 miliardy dolarů (44,6 miliardy korun). Agentura Reuters píše, že pandemie covidu-19 negativně ovlivnila produkci i poptávku.

Pro letošní rok Debswana plánuje vytěžit 23 milionů karátů. Počítá s tím, že globální trh s diamanty se znovu oživí díky uvolnění restrikcí v cestování a znovuotevření klenotnictví.

,