(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Aly SongReuters

Ženy jen s dětmi nebo do 25 let a bez jizev. Sexistické nabídky práce v Číně

  • 77
Jen pro muže. Muži mají přednost. I tyto formulace se objevují v inzerátech na pracovních portálech v Číně. Ačkoliv vládnoucí komunistická strana považuje rovnost pohlaví za jeden z pilířů své ideologie, hluboce zakořeněné předsudky vůči ženám se projevují jak v soukromých firmách, tak ve státní správě.

Fotky krásných žen ve svůdných pozicích, doplněné textem „Chtějí s tebou pracovat. Chceš to taky?“. Tak vypadá pracovní inzerce čínského gigantu Alibaba z roku 2013, na internetu stále dostupná. Video z roku 2012 zase zobrazovalo tanečnici u tyče a sestřih různých pracovnic říkajících „Miluju technický kluky.“

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) prošla od roku 2013 více než 36 tisíc pracovních nabídek. A našla spoustu takových, v nichž převládají sexistické postoje vůči ženám. Výrazy jako „jen pro muže“, „vhodné pro muže“ nebo „muži preferováni“ se objevují v inzerátech jak soukromých, tak státních firem, píše list Guardian.

„Společnosti jako Alibaba, Baidu nebo Tencent se pyšní tím, že jsou hybateli modernity a pokroku. Přitom se spoléhají na takovéto náborové strategie, které ukazují, jak hluboce je diskriminace žen v Číně zakořeněná,“ řekla šéfka HRW pro Čínu Sophie Richardsonová.

Alibaba na sociálních sítích dokonce uveřejnila inzerát s fotkami mladých žen, který slibuje „noční benefity“, uvádí agentura Bloomberg.

Pokud je některá nabídka určená pro ženy, uvádí fyzické požadavky. Inzerát na soudní asistentku v Pekingu v roce 2015 požadoval věk mezi 18 a 25 lety, „náležitý odstín pleti“ a „žádné viditelné jizvy“. Uchazečky měly být vysoké 162-173 cm a vážit maximálně do 65 kilogramů.

Někteří zaměstnavatelé zase hledají ženy jen vdané a s dětmi. Vycházejí z logiky, že za ně kvůli těhotenství nebo vdavkám nebudou muset brzo hledat náhradu. Loni se Čína v indexu rovnosti pohlaví sestaveného Světovým ekonomickým fórem umístila na 100. pozici ze 144 zemí.