Britský ministr financí George Osborne (vlevo) při rozhovoru se španělským

Britský ministr financí George Osborne (vlevo) při rozhovoru se španělským ministrem Luis de Guindos Juradem (vpravo). | foto: ČTK

Britská ekonomika spadla do hlubší recese

  • 11
Hrubý domácí produkt Velké Británie se ve druhém čtvrtletí propadl o 0,7 procenta. V prvním kvartále byl pokles 0,3 procenta. Kromě efektu dluhové krize negativně zapůsobilo i špatné počasí, které mělo vliv na stavebnictví a průmysl.

Výsledky oznámil britský statistický úřad. Pokles HDP je výraznější, než očekávali analytici. Ti předpokládali, že se propad v Británii naopak zmírní na 0,2 procenta. Recese v ostrovní zemi trvá už tři čtvrtletí.

"Britská ekonomika se letos bude trápit. Příznivý dopad olympijských her se může vymazat a zahraniční i domácí poptávku budou nadále brzdit rozpočtové úspory," uvedla společnost Moody's Analytics, která je sesterskou organizací světové ratingové agentury.

Druhé čtvrtletí bylo v Británii nejdeštivějším obdobím od roku 1910 (více o počasí v Británii čtěte zde), což se negativně promítlo do stavebnictví. Dalším nepříjemným vlivem byla pokračující krize v eurozóně.

Momentálně ožívají obavy kolem budoucnosti Řecka. Do Atén se vydala mise zahraničních inspektorů a z oficiálních kanálů už začaly prosakovat zprávy o tom, že Řecko opět neplní stanovené cíle na úspory.