ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

American Airlines převážely netradičního pasažéra. Na palubě byl minikůň

  • 15
Netradiční vnitrostátní let z Chicaga do Omahy zažili cestující i posádka společnosti American Airlines. Devadesátiminutovou cestu s nimi totiž absolvoval 135 centimetrů vysoký asistenční minikůň. Podle zákona upravujícího práva osob se zdravotním postižením musí být těmto lidem umožněno vzít speciálně vycvičené zvíře na palubu a neúčtovat za ně žádné poplatky.

Abrea Hensleyová, majitelka klisny miniaturního koně jménem Flirty, trpí posttraumatickou stresovou poruchou doprovázenou těžkými depresemi a úzkostí, informuje Business Insider. Řadě lidí se stejným problémem pomáhají zvládnout jejich situaci speciálně vycvičení asistenční psi. Takového čtyřnohého pomocníka si však Hensleyová nemohla kvůli alergii na psí srst dovolit. 

Klisna Flirty však jeho úlohu plně zastoupila. Své paničce připomíná vzít si léky, pomáhá jí orientovat se v davu a její přítomnost zmírňuje úzkost, kterou pacientka pociťuje. Klisna ji doprovází na každém kroku, ať už jde o návštěvu lékaře či nakupování. 

Svou premiéru si Flirty na konci srpna odbyla v letadle tisíce metrů nad zemí.

Another picture from our trip that has surfaced. No idea who took it, but it’s a good picture of Flirty.

3. září 2019 v 1:55, příspěvek archivován: 4. září 2019 v 12:33

„Musím říct, že jsem ohromena, jak Flirty cestu zvládla. Vzala to všechno jako profesionál,“ napsala Hensleyová na Instagramu. „Při vzletu a příletu jsem jí krmila pamlsky, aby polykala a přizpůsobila se tlaku v kabině. Asi dvakrát dala najevo, že se necítí dobře, když potřásla hlavou, ale pamlsky jinak sehrály svou roli dobře,“ dodala majitelka. 

Here’s a pic that was taken by another passenger that shows Flirty fit on the second flight. You can see that she just comes to the edge of my seat! If she were any bigger and we would need 3 seats to accommodate her!

31. srpna 2019 v 16:22, příspěvek archivován: 4. září 2019 v 12:32

Za normálních podmínek velká zvířata na palubu letadla nesmí a musí cestovat v zavazadlovém prostoru. Každá společnost má však vlastní pravidla pro odbavování zvířat. Speciálně vyškolení a certifikovaní psi jsou výjimkou, kterou definují evropské předpisy. Například na linkách ČSA budou čtyřnozí pomocníci přepraveni zdarma a na palubě spolu s cestujícími. 

„Pokud taková přeprava možná je, cestující o ni musejí požádat předem přímo u letecké společnosti při nákupu letenky a ta ji musí nejprve schválit,“ napsala již dříve mluvčí společnosti Czech Airlines Handling Kateřina Pavlíková. Výjimkou je Velká Británie a Irsko, kam i asistenční psi kvůli předpisům v daných zemích musí být přepravováni v nákladovém prostoru letadla.