ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nizozemská banka zaplatí půl miliardy eur. Za čachry s praním špinavých peněz

  • 4
Nizozemská bankovní společnost ABN Amro se dohodla s tamější prokuraturou, že zaplatí 480 milionů eur (12,4 miliardy Kč) za urovnání obvinění souvisejících s praním špinavých peněz. Společnost to oznámila v pondělí.

Dánská společnost Danske Bank pak v pondělí uvedla, že její šéf Chris Vogelzang se rozhodl odstoupit z funkce, neboť ho nizozemské úřady označily za podezřelého v souvislosti s vyšetřováním banky ABN Amro, v jejímž vedení v minulosti působil.

Investiční kolaps může stát banky stovky miliard, v Credit Suisse padají hlavy

Prokuratura v září 2019 obvinila banku ABN, že neidentifikovala účty spojené s praním špinavých peněz, nepřerušovala vztahy s podezřelými klienty a nehlásila podezřelé transakce. 

Učinila tak rok poté, co nizozemská finanční skupina ING musela za urovnání podobné kauzy zaplatit rekordních 775 milionů eur, napsala agentura Reuters.

„Toto urovnání znamená pro ABN Amro konec bolestivé a neuspokojivé epizody,“ uvedl šéf ABN Robert Swaak. Dodal, že banka se z této kauzy poučila a pokračuje ve snaze zajistit větší bezpečnost finančního systému.

Nizozemská prokuratura v pondělí upozornila, že navzdory dohodě o urovnání dál vyšetřuje tři osoby. Podezřelé sice nejmenovala, ale označila je za bývalé členy vedení ABN.

,