Prodej v samoobsluhách má k dokonalosti daleko

- Salámy a sýry ohmatané rukama prodavaček, mrazicí pulty bez teploměrů a samozřejmě evergreen, prošlé potraviny, to jsou jen některé z prohřešků, které objevili redaktoři MF DNES ve třiceti náhodně vybraných menších samoobsluhách po celé republice na přelomu října a listopadu.
Ač by se mohlo zdát, že oproti přerostlým supermarketům by menší obchody měly mít výhodu v užším sortimentu zboží, jehož kvalitu snáze zvládnou průběžně kontrolovat, skutečnost tomu vůbec nenasvědčuje. Například smetanu, sýry,jogurty či rybí očka s prošlým datem spotřeby našli redaktoři MF DNES v třetině testovaných samoobsluh, což je jen o šest procent hříšníků méně,než bylo odhaleno při zářijovém testu supermarketů, hypermarketů a diskontů. Zatímco však prodavači ve velkoprodejnách se snaží prošlé zboží prodat zejména pomocí osvědčeného triku - jeho uložením mezi čerstvé potraviny, v malých samoobsluhách jej často vystaví pod viditelnou ceduli s nápisem Sleva (v prodejnách Toop a Kendik v Liberci, v pražských prodejnách Ahoj a samoobsluze Haštalka). Spíše než o sázku na spořivost zákazníků jde však v tomto případě o neznalost zákona o potravinách. Jen nevzdělanec anebo blázen se totiž dokáže veřejně chlubit porušováním zákazu a riskovat pokutu až tři miliony korun od České zemědělské a potravinářské inspekce. Další z arzenálu triků na zákazníky, který je zároveň porušením zákona, použili v pražské samoobsluze Palma nebo v tanvaldské Maje. Datum spotřeby u smetanových dezertů nebo jogurtů zde jednoduše přelepili cenovkou.

V uličkách překážejí nevybalené krabice

Snaha vyrovnat se šíří sortimentu hyper- a supermarketům vede k tomu, že v menších samoobsluhách často leží na různých místech krabice se zbožím, které se již nikam nevešlo,a průchod uličkou připomíná překážkovou dráhu. Zatímco polévkám v prášku či slaným tyčinkám příliš nevadí, leží-li místo v regálu kdesi v krabici, jogurty a různé polotovary, vyžadující nižší teplotu, se v teple prodejny zákazníkům prakticky kazí před očima. »Zejména u mléčných a cukrářských výrobků a lahůdek obchodníci často nedodržují skladovací podmínky,« potvrzuje zjištění testu náměstek České zemědělské a potravinářské inspekce Petr Baudyš. Ani viditelný nápis »skladujte při teplotě do 5°C« na obalu smažených řízků například neodradil prodavačky v domě potravin Pavco ve Smržovce od toho, aby je vystavily na podstatně vyhřátější pult.

V obchodech dokážou prodat i plesnivé potraviny

Raději prodat než vyhodit - to je patrně heslo některých prodavačů, kteří neváhají prodat ani na první pohled zkažené potraviny. V pražské prodejně Mipa-Palla prodavačka bez mrknutí oka zvážila shnilou okurku, ačkoli se jí doslova rozpadala v ruce. Zákazníci samoobsluhy P. Němeček v Mladé Boleslavi si zase mohli koupit začátkem listopadu starý margarín či dokonce osm měsíců prošlou sóju, označené nápisem »ke zkrmení«. Pouze v prodejně Nova v Praze 2 se pokladní pozastavila nad plesnivým piškotovým moučníkem v košíku redaktora se slovy »to si nekupujte, bude vám špatně«. Její varování však nebylo zcela přesné. Podle slov Vladimíra Špeliny ze Státního zdravotního ústavu v Praze člověku nebude po plesnivé »lahůdce« nevolno. Zdravotní důsledky však mohou být mnohem vážnější, neboť plísně mají zpravidla rakovinotvorné účinky. V případě den prošlého nafouklého mléka, které redaktoři koupili v prodejně Ahoj v pražské ulici Pod Hybšmankou, by zákazník dopadl lépe. »Jednalo by se pravděpodobně o lehkou nevolnost s poměrně rychlým odezněním příznaků,« uzavírá Špelina.

(viz V obchodech často neznají zákon o potravinách)

Doporučení

* u kupovaných potravin (především zlevněných) pečlivě kontrolovat dobu použitelnosti a dobu minimální trvanlivosti, výrobky s přelepeným či nečitelným datem nekupovat

* nesnažit se ušetřit pár korun nákupem zlevněných, avšak prošlých výrobků, i když se zdají být v pořádku