Lyže z půjčoven jsou až příliš často nebezpečné

- Zatímco se výrobci lyží, bot a vázání snaží o co největší bezpečnost lyžařů na horách, půjčovny jim to kazí. Bez obav je může navštívit pouze masochista, který se vyžívá v sebetrýznění a vlastní bolesti. Zranění si totiž může způsobit kvůli nefungujícímu vázání, tupým hranám i zničeným skluznicím.
Test dvanácti půjčoven ukázal, že sjezdař v Krkonoších, Jizerských horách a na Šumavě většinou nedostane jen lyže s poškrábanou skluznicí, ale nezřídka i s životu nebezpečným vázáním. Za vyloženě odstrašující případ lze považovat půjčovnu Jaroslava Lučana na Samotách v Železné Rudě, kde zákazník dostal lyže se zkorodovaným vázáním, jehož stáří se dalo počítat na desetiletí. Se zlou by se také potázal sjezdař s lyžemi ze Sport servisu Špičák v Železné Rudě, kde u vázání seřídili pouze špičky.
"Pět párů lyží z dvanácti testovaných mělo natolik opotřebované vázání, že prakticky nefungovalo. Důsledkem bylo, že i při správném nastavení lyžařovy váhy vypínalo až při vynaložení větší síly, než stanovují normy," tvrdí Aleš Pleskot, vedoucí skupiny sportovního nářadí Strojírenského zkušebního ústavu v Jablonci nad Nisou, kde odborníci lyže testovali. "Lyže s takovým vázáním zůstává připnutá k botě i ve chvíli, kdy lyžař padá. Nesplní tak svoji funkci a lyžař se může zranit."
Nejtěžší úrazy v takovém případě postihují kolena. Kotníky, které obvykle schytají nejtěžší nárazy, jsou totiž upnuty v pevných botách a všechny síly se tak přenášejí do kolen. Tam způsobují vřetenové zlomeniny a přetržení vazů.
Ostatní prohřešky jsou proti nefungujícímu vázání již jen slabým odvarem. "Pouze troje lyže měly hrany vyloženě ostré," říká Aleš Pleskot. Jelikož se však v současnosti řada lyžařských svahů upravuje daleko tvrději než dříve, sjezdař na nich bez ostrých hran prakticky nezatočí.
Také lyžař, který předpokládá, že zapůjčené lyže budou mít skluznici buď hladkou, bez vrypů, nebo alespoň řádně opravenou, žije v bludu. "Z dvanácti párů skluznic si pouze čtvrtina zasloužila výborné hodnocení," dodává Aleš Pleskot. V deseti provozovnách se také nikdo nenamáhal s voskováním skluznic. Na tuto stránku servisu nezapomněli pouze v JPK v Harrachově a stejnojmenné půjčovně v Rokytnici nad Jizerou.
Jednu z možných příčin tak špatného výsledku českých půjčoven vysvětluje šéf lyžařské školy v rakouské Maria-Alm Christian Mitteregger: "Po zimní sezoně se v rakouských půjčovnách každoročně objevují podnikatelé z Čech, kteří nakupují vyřazené lyže po padesáti, sto šilincích. Lze předpokládat, že tyto lyže dál sami půjčují. Pravdou nicméně zůstává, že jde často o lyže nekvalitní, protože mají už hodně naježděno."
Jestliže se vinou špatného seřízení stane lyžaři nehoda, usnadní případný spor o náhradu škody či újmu na zdraví potvrzení z půjčovny. "Každý lyžař by si měl nechat od půjčovny potvrdit údaj o čase a přesném nastavení vázání," uvádí Vladimíra Brádlová, právnička České obchodní inspekce. "Po případné nehodě by měl také nechat znalce či zkušebnu posoudit, jaké parametry byly na vázání opravdu nastaveny. S těmito dokumenty v ruce by měl poškozený svou finanční náhradu vymoci celkem bez potíží." Taková praxe je běžná například v dobrých skiservisech, které potvrzením chrání sebe i své klienty.

Kdo si vybírá lyže v půjčovně, měl by je podrobit důkladné prohlídce.

Technici zkoušeli vázání v laboratoři.