Jogurt Vitalinea má nízký obsah tuku, ale ne vždy takový, jaký uvádí výrobce

- Firma Danone v reklamě na jogurty Vitalinea mluví o nulovém obsahu tuku, na obale uvádí 0,1 % tuku a test MF DNES (3.3.1999) ukázal, že obsah tuku je 0,63 %.
Je pravdivá první, druhá nebo třetí informace? První ne, jogurt nemůže být zcela bez tuku. Druhá a třetí ano, ovocné jogurty Vitalinea mají velmi nízký obsah tuku, i ten však může občas překročit deklarovanou desetinu procenta. Prokázal to opakovaný test, při němž čtyři nezávislé laboratoře naměřily různé hodnoty od 0,09 až po 0,14 % tuku. Na březnový test ovocných jogurtů reagovala firma Danone žádostí o uveřejnění tiskové opravy, jež měla zpochybnit výsledky testu, který pro MF DNES zpracovala ostravská laboratoř Ekocentrum. »Jogurty Vitalinea nikdy neobsahovaly množství tuku přesahující 0,1 %. Lze se tedy domnívat, že při výpočtu obsahu tuků, které provádělo Ekocentrum, muselo dojít k matematické chybě,« uvádí se v žalobě, která následovala po odmítnutí redakce uveřejnit omluvu. Ekocentrum je laboratoř akreditovaná Českým institutem pro akreditaci, což znamená, že je schopná kvalitně provádět určité zkoušky, k nimž má akreditaci. Správnost metody na stanovení tuků, kterou používá, navíc prokázala v mnoha ověřovacích mezilaboratorních testech. Přesto se redakce rozhodla, že test znovu zopakuje. Zástupci firmy Danone a redakce MF DNES za přítomnosti právníka nakoupili jahodové jogurty Vitalinea s pěti různými daty výroby a odeslali je k analýze do čtyř akreditovaných laboratoří. Dvě z nich - Státní veterinární ústav Olomouc a Praha - zvolila firma Danone, a dvě - OHS Karviná a Ekocentrum Ostrava - vybrala redakce MF DNES. O náklady se obě strany podělily rovným dílem. Tentokrát laboratoře naměřily v pěti jogurtech průměrný obsah tuku 0,10, 0,11, 0,12, 0,12 a 0,14 %. Není tedy pravda, že tuk v jogurtech Vitalinea nikdy nepřesahuje 0,1 %. Důvod, proč u jednoho a téhož jogurtu vyrobeného s odstupem čtyř měsíců byl naměřen pokaždé jiný obsah tuku, může být podle odborníků dvojí: kolísání tuku ve výrobku nebo kolísání výsledků laboratoře. »Obsah tuku mohou zdánlivě zvyšovat i netukové složky,« vysvětluje odbornice na analýzu mléčných výrobků Ludmila Černá s mnohaletou zkušeností ve Výzkumném ústavu potravinářském. »Pokud po odfiltrování vzorku zůstane v baňce černý zbytek, znamená to, že do něj přešly netukové části a jedná se jen o zdánlivý obsah tuku. V takovém případě je rozbor neplatný.« »Právě proto, že jsme zjistili vyšší obsah tuku, než deklaruje výrobce, ověřili jsme extrahovaný podíl, jak vyžaduje norma. A potvrdilo se, že se jedná o tuk,« hájí se vedoucí laboratoře Ekocentrum Jiří Pavelka proti podezření, že by analýza mohla být provedena nesprávně. »Při prvním i druhém testu jsme použili stejnou analytickou metodu akreditovanou pro obsah tuků. K různým výsledkům jsme dospěli i při dalších analýzách těchto jogurtů, které jsme si z vlastní iniciativy sami udělali,« dodává Pavelka. Že tuk může v jogurtech kolísat, potvrzují i další odborníci. »I akreditovaná laboratoř může samozřejmě udělat chybu. Druhá možnost je, že obsah tuku kolísá při výrobě, protože strojní zařízení nelze nikdy nastavit zcela přesně,« tvrdí ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského Jiří Drbohlav. Firma Danone výsledky nového testu nekomentovala.

Firma Danone uvádí na jogurtech Vitalinea obsah tuku 0,1


Témata: Test iDNES.cz