Pyrotechnika, rachejtle, ohňostroj

Pyrotechnika, rachejtle, ohňostroj | foto: Dan Materna, MF DNES

Jak koupit zábavní pyrotechniku

Zraněním je dobré předcházet nejen správným zacházením, ale už vhodným nákupem. Stačí dodržet několik jednoduchých rad.

1. Nakupujte u odborníků
Při nákupu zábavní pyrotechniky zamiřte raději k odborníkům do kamenných obchodů. Nejenže mají vhodné podmínky ke skladování, ale vyškolený prodavač poradí, jak s výrobkem bezpečně zacházet.

Vyhněte se nákupu ve stáncích na tržišti - pokud výrobky navlhnou, nelze zaručit jejich bezpečné odpalování. Nikdy nekupujte pyrotechniku s poničeným obalem a nesrozumitelnými údaji nebo neznámého původu.

2. Dbejte na označení
Každý schválený výrobek musí být opatřen značkou ve tvaru oválu se znakem lva, pod nímž je zkratka Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (ČÚZZ), číslo certifikátu o typové zkoušce, za lomítkem poslední dvojčíslí roku vydání a třída stupně nebezpečnosti.

3. Návod čtěte pozorně
Všechny výrobky zábavní pyrotechniky musí mít český návod na použití, ale také na bezpečnou likvidaci, pokud by nevybouchly. Musí tam být uvedeno, jak a kde se má výrobek používat, zda se odhazuje, nebo dává do lahve, z jaké vzdálenosti je bezpečné efekty pozorovat a jak ho bezpečně skladovat. V zájmu vlastní bezpečnosti dodržujte tyto pokyny a nikdy výrobky nerozebírejte.

4. Všímejte si doby použitelnosti
Na každém výrobku musí být uvedeno datum použitelnosti. Všímejte si ho už při nákupu, protože u prošlých výrobků nemůže být zaručená bezpečná manipulace, ani když se provádí přesně podle návodu. Například může být porušena doba zpoždění, takže raketka vybouchne už při zapálení v ruce a ne až při odhození.

5. Zlikvidujte výbušninu, pokud nevypálí
Když se vám nepodaří pyrotechnický výrobek odpálit, počkejte alespoň dvacet minut a potom jej vložte do kýblu s vodou, kde se papír rozmočí a bezpečně se zlikviduje.


Témata: Test iDNES.cz