ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.cz

Energošmejdi to budou mít těžší. Poslanci chtějí větší ochranu spotřebitelů

  • 18
Spotřebitelé se patrně dočkají lepší ochrany na trhu s energiemi. Změny přinese vládní novela energetického zákona, která je ve Sněmovně po druhém čtení před schvalováním. Předloha namířená proti takzvaným energošmejdům zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií.

Poslanci k dokumentu navrhli například doplnění kvalifikačních požadavků i finančních předpokladů zprostředkovatelů, zákonné zakotvení akumulace energie a úpravu trhu s propanbutanovými lahvemi.

Novela zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. Registr zprostředkovatelů povede rovněž regulační úřad. Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný.

Bez praxe v oboru to nepůjde

Vydávali se za ČEZ. Inspekce rozdala energošmejdům pokuty za 1,45 milionu

Zprostředkovatel bude muset mít mimo jiné zákonem stanovené vzdělání a praxi ve výrobě nebo obchodu s elektřinou nebo plynem. Bude také moci ustanovit odpovědného zástupce, který splňuje tyto podmínky.

Spotřebitel bude mít podle vládní předlohy možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. Stejné právo bude mít i při uzavření smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele.

Smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou s dobou dodávky přesahující 36 měsíců se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou. Hospodářský výbor doporučil už dříve některá opatření ještě zpřísnit. Podpořil také návrh, podle kterého budou moci obce zakázat svým nařízením podomní prodej energií.

Vládní novela také upravuje změny fungování Rady Energetického regulačního úřadu. Například v reakci na výtku Evropské komise zavádí pravidlo, že člen rady nemůže být jmenován do funkce více než dvakrát za sebou. Vláda také navrhla zpřesnit podmínky, za nichž může skončit ve funkci předseda Rady ERÚ.

,