Zaměstnanci Kunovic: Chceme své mzdy včas

  • 4
Normální je dostávat za svou práci plat. Víc než pět stovek zaměstnanců Leteckých závodů Kunovice to ale musí managementu firmy znovu a znovu připomínat, přibližně čtyři stovky z nich se kvůli tomu sešly na protestním mítinku v sousedství továrny.

I tímto způsobem si chtějí vymoci dlužnou mzdu za leden a únor.

"Jsme tady, aby zaměstnavatel pochopil, že nejsme beránci, kteří si nechají všechno líbit," prohlásil šéf kunovických odborářů Milan Blažek.

Potíže s vyplácením mezd zažívají pracovníci Leteckých závodů Kunovice během posledních čtyř let prakticky permanentně. Nic na tom nezměnili ani noví vlastníci, kteří do Kunovic přišli v červenci 2001 z otrokovického Moravanu.

"Už ani nespočítám, pokolikáté od té doby nemáme výplatu. Zvyknete si, ale žijeme opravdu z ruky do úst, když to řeknu slušně. Pořád si půjčujeme peníze a pak je zase vracíme," popsala obvyklou praxi většiny zaměstnanců odhadem čtyřicetiletá žena, která nechtěla sdělit své jméno.

Odboráři původně avizovali, že na mítinku vyhlásí stávkovou pohotovost. Nyní ale tento krok minimálně do konce týdne odložili.

"Stávkovou pohotovost vyhlásíme, pokud mzdy nedostaneme do pátku," upřesnil Milan Blažek.

Na Letecké závody Kunovice je podán návrh na konkurz. Požaduje ho Česká správa sociálního zabezpečení, podle mluvčí Štěpánky Mikešové jí výrobce civilních letadel dluží přes 87 milionů korun.

Dalších dvacet milionů korun dluží firma uherskohradišťské pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Výkonný ředitel kunovické firmy Tomáš Štefánek opakovaně prohlásil, že dočasnou platební neschopnost způsobují opožděné platby od některých zákazníků. Už loni slíbil, že firma své dluhy vyrovná, dosud se tak ale nestalo.

Chod továrny donedávna kontroloval předběžný správce konkurzní podstaty, minulý týden ale svoji zprávu o stavu podniku předal Krajskému soudu v Brně.

 "O případném konkurzu jsem zatím nerozhodl, jasněji by mohlo být začátkem příštího týdne," sdělil včera brněnský soudce Martin Boháček.

Letecké závody Kunovice

- největší český výrobce civilních letadel a větroňů
- zaměstnávají víc než 500 lidí
- na firmu je podán návrh na konkurz
- dluží 87 milionů korun České správě sociálního zabezpečení
- 20 milionů korun pobočce VZP v Uherském Hradišti
- zaměstnanci opakovaně nedostávají včas mzdy