Škoda Octavia Scout

Škoda Octavia Scout | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

VW staví Škodovce centrum vývoje za miliardu

  • 13
V Mladé Boleslavi vyrůstá nové technologické centrum. Staví ho německý koncern Volkswagen pro svou dceřinou firmu Škoda Auto a investuje do něj více než miliardu korun.

Výstavba nového technologického centra souvisí s dlouhodobě plánovaným rozšířením oblasti technického vývoje Škoda Auto a je součástí globální strategie dalšího rozvoje společnosti, uvedla Škoda Auto.

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, který se zúčastnil slavnostního zahájení výstavby, sdělil, že stavba bude mít přínos nejen pro Mladoboleslavsko, ale pro celou zemi.

"Technologické centrum je klíčové zejména pro podporu vědy a výzkumu v České republice. Investice do aplikovaného výzkumu představují jeden z hlavních pilířů, na kterých stojí ekonomiky nejvyspělejších států světa, a proto má smysl, že český stát tento typ projektů podporuje," vysvětlil Gandalovič. 

"Pevně věřím, že vybudování technologického centra Škoda Auto je v tomto ohledu pouze začátek, a že budeme jednou moci o tomto regionu hovořit jako o automobilovém Silicon Valley," dodal ministr.

V technologickém centru budou kanceláře, laboratorní a dílenské plochy, bude zde probíhat vývoj elektroniky a elektriky vozidel, vývoj podvozku a agregátu, testovací aktivity jako například akustické a hlukové zkoušky, speciální zkoušky sluneční simulace, testy v klimakomorách a ve světelném tunelu, uvedla Škoda Auto.

Podobných vývojových center má koncern Volkswagen osmnáct po celém světě.